8,568    11    0  

Sameiet nekter å rehabilitere

 844     Oslo     0
Jeg har nettopp flyttet inn i en samleieleilighet i en gammel bygård fra 1900. Jeg driver og pusser opp hele leiligheten og kunne tenkt meg å ta badet i samme slengen. I den forbindelse har jeg undersøkt litt hvordan det står til med røropplegget i bygården. Hvis det aldri har vært oppgradert er det jo selvfølgelig ren idioti å pusse opp badet.

Rørsystemet inne i selve leiligheten er i veldig dårlig stand så jeg mistenkte at dette var tilfelle. Det er gamle kobberrør som lekker og utløpet på både badet og kjøkkenet renner utrolig tregt. Jeg har prøvd å stake opp inn til hovedrøret uten at det hjalp så mye.

Etter en prat med naboen fikk jeg vite at de lenge har vært plaget med lekkasjer i bygården på grunn av manglende vedlikehold. De har prøvd å tatt dette opp på generalforsamlingen hvert eneste år. Problemet er at en stor del av andelseierne driver utleievirksomhet (type kollektiv for partysvensker og fattige studenter som betaler blodpris uansett hvordan tilstanden i leiligheten er) og dermed ikke bor her selv. De er absolutt ikke interessert i å dekke utgiftene for en slik rehabilitering. I tillegg er det noen få av de som bor her som har vært så dumme og allerede pusset opp badet sitt, og de prøver å unngå å måtte rive det igjen for alt det er verdt.

Derfor blir forslaget om rehabilitering nedstemt hvert eneste år til tross for at nesten alle andelseierne som faktisk bor her stemmer for.

Det er selvfølgelig forbundet store kostnader med utskifting/rehabilitering av røropplegg i gamle bygårder, men det er jo en investering man før eller senere uansett blir nødt til å ta. Man gjør seg selv en stor bjørnetjeneste ved å utsette dette. Jeg vil dessuten tro at forsikringsspremien er veldig høy som følge av dette, og hver gang det oppstår lekkasje øker den jo enda mer.

Så spørsmålet mitt er: Hva kan man gjøre i en situasjon som dette? Kan en gjeng med andelseiere som er så trangsynte at de driter i/ikke skjønner at dette er til fellesskapets beste virkelig bestemme at sameiet skal forfalle så lenge de er i flertall? Så vi ikke kan gjøre annet enn å sitte her å vente til vi får naboens kloakk i huet. For det er jo ikke et spørsmål om HVIS, men NÅR.

Har ikke kommet så langt at jeg har pratet med styret om dette, men tenkte jeg skulle stille forberedt hvis det blir aktuelt Smile

   #1
 22,342     Akershus     0
Du får ta en titt i lovverket. Jeg mener det er bestemmelser om nødvendig vedlikehold, men så blir det å bevise at dette er nødvendig for at det ikke skal oppstå skade på bygården.
   #2
 5,570     0
Antar at du også har lest vedtektene til sameiet. Mulig noe står her.

Finnes det ikke noen former for "offentlig tilsyn" med slikt som kan pålegge utbedringer...? Ringe kommunen og forklare situasjonen?
   #3
 1,016     Hosle     0
Med mindre annet er avtalt, er sameierene forpliktet til å drive nødvendig vedlikehold slik at sameiet ikke blir forringet. Så spørsmålet er da om når det manglende vedlikehold av røropplegget truer med å gi vesentlige skader på sameiet.

Her trenger du hjelp
1. Fra en fagperson som er kompetent til å vurdere tilstanden til røropplegget
2. Fra en advokat som er god i sameieloven.
   #4
 725     Lier     0
Hoho her hadde jeg personlig tatt en skikkelig stygg en. Jeg hadde henta inn fagfolk til å dokumentere det du sier. Fatta et brev til styre om at hvis ingen ting gjøres sendes alt til forsikringsselskapet, sånn at når det da går til helvete en dag så får ingen noe igjen. Eller så kan man utbedre røropplegget Smile
Signatur
   #5
 6,426     tromsø     0
For forsikrings selskapet er manglende vedlikehold helt greit. De tjener penger uansett på manglende vedlikehold. Forsikringselskapet får sin polise hver år. (penger inn til forsikringselskap) Skjer det skade kan det komme uventet svar fra forsikrings selskapet. Det er gjerne fratrekk på utbetaling p.g.a. alder på rør. Forsikrings selskapet vil  vise til at anlegget er eldre en forventet levealder som er 30 til 50 år. Skade kan utbetales men regress kan kreves av den som eier leilighet. I praksis sitter en selv med risiko.
   #6
 752     0
Synes det har kommet frem mange gode argumenter her, tror også at faren for regress er en faktor.
   #7
 45     Buskerud     0
Forslag
1. Meld deg inn i styret. Da kan du lettere få prioritert det som er viktig for deg. Sorry to say.
2. De alle fleste sameier har samarbeid med større org. Som kan sette opp en vedlikeholdsplan som vedtaes på GF. Da får en forutsigbarhet i Utbedringene, en prioritet på det som skal gjøres, samt bedre stemining blant andelseierne.
Signatur

   #8
 744     Hønefoss     0

For forsikrings selskapet er manglende vedlikehold helt greit. De tjener penger uansett på manglende vedlikehold. Forsikringselskapet får sin polise hver år. (penger inn til forsikringselskap) Skjer det skade kan det komme uventet svar fra forsikrings selskapet. Det er gjerne fratrekk på utbetaling p.g.a. alder på rør. Forsikrings selskapet vil  vise til at anlegget er eldre en forventet levealder som er 30 til 50 år. Skade kan utbetales men regress kan kreves av den som eier leilighet. I praksis sitter en selv med risiko.
Det er vel akkurat dette tavlebyggern legger opp til, bare at "en selv" i tillegg vil være alle de andre andelseierne, som også risikerer null erstatning dersom det var kjent for dem at røropplegget var (mye) eldre enn forventet levetid da skaden oppstod, men at de allikevel valgte å unnlate å gjøre noe.

Tror faktisk, hvor "stygt" det enn måtte være, at dette vil være en ganske effektiv metode. Forøvrig flere andre gode forslag her, og det er i hvert fall ganske åpenbart at situasjonen må dokumenteres av en egnet fagperson. Hvorvidt du engasjerer styret i sameiet (eller selv engasjerer deg i styret) til å bestille denne, eller tar det for egen regning er jo i grunn opp til deg. Det kan tross alt være en rimelig "investering" å spandere de tusenlappene som trengs for å få dette vurdert, selv om jeg forstår at du gjerne vil sende regningen til sameiet Smile
   #9
 725     Lier     0
Har bodd i sameie selv, styret var en gjeng rasshøl som bare var opptatt av seg selv.

Han ene i styret pælma opp stikkkontakt på en fellesparkering og reserverte den for seg selv helt ulovlig men det dreit han i.

Han samma dritten hang opp masse syke bilder i gangene. Sikkert 1,40 x 2 meter bilder av hus med handikappa folk som dekka veggene. Så faen meg helt jævlig ut. Ingen likte de men ingen turte å si noe.

Grillet 2-3 ganger i året på parkeringsplassen,det var tydeligvis nok til at de skulle fatte vedtak mot meg og grillen min. Det var ikke måte på hvilke trusler som hagla., Muntlige selvfølgelig. Og gjett hvem som trua, joda de som står på terrassen hver jævla dag og røyker.

Etter mange mindre ting og så klikka det for meg. Jeg skrev følgende til styre
, startet forresten da også bevisst og ta den reserverte plassen når jeg parkerte :-)
Grilling vil pågå for fullt da de som røyker ute og inne forpester mye mer enn grilling 2-3 ganger i året. Noen av de røyka så mye inne at det kom halvveis ut av ventilasjon hos meg. Bildene ba jeg de fjerne da de var usmakelige. Hadde jeg bare skrivi det så hadde de ledd av meg. Så derfor lista jeg opp alle lovbrudd som finnes. Reservasjon av regulert felles/gjesteparkering. Men her er den som virkelig satte liv i leieren,  nemlig det at de fleste brukte 1.etg altså garasjen til lagring. Det er overhode ikke lovlig så der ba jeg om at alt som ikke hører til bilen måtte fjernes momentant, ref brannforskriftene. I tillegg så kom jeg til å rapportere de for kameraderi og all annen dritt jeg kunne finne.

Alt som hadde med lover og regler måtte de ta tak i Smile jeg fortsatte grillimga og hørte ikke noe mer om det.  Hadde de forresten spurt pent om å ikke grille så hadde jeg gjort det, men i typisk drittsekkstil sto de å skreik og høia spydigheter fra terrassen (2 stk i styret, som var blant de værste røykerne. Og argumentet var at grill lukta kom inn gjennom åpne verandadører osv. Men røykinga var det ikke så farlig med). Har ikke noe imot tobakk men må bruke alt en kan i slike saker.

Se igjennom lover og regelverk, vedtekter o.l og ta de på så mye som mulig. Tror det kan være eneste håpet ditt.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 844     Oslo     0
Takk for mange gode innspill (har vært bortreist en par dager).

Har skjønt at en kvalifisert utredning av rørsystemet er første skritt og ta. Men hvor konkret svar kan man forvente å få? Er det av typen "dette kan holde i 1 år eller det kan holde i 10 år til" så er det jo vanskelig å si nøyaktig HVOR stor fare det utgjør for bygården, og om dette er nok til å kreve utbedring?

Angående det med forsikring, er det virkelig slik at EN enkelt andelseier kan bli krevd for regress hvis f.eks. hovedrøret lekker. Eller blir regressen fordelt på alle i sameiet? Og kan styret si at de har handlet i god tro så lenge de ikke har fått utredet tilstanden til rørene? Er litt usikker på om de tidligere nevnte lekkasjene har vært så store at det har vært forsikringssaker. Hvis ikke finnes det jo ikke noe dokumentasjon på at anlegget er i dårlig stand.

Har i tillegg funnet ut at det er planlagt utbedring av brannteknisk, samt pipene. Dette er nok også litt av grunnen til at sameierne ikke vil ha flere utgifter. I løpet av de siste 7 årene har de utført bl.a. oppussing av fasader, oppganger og omfattende malingsarbeider. Så det virker som det som er synlig blir prioritert over det tekniske, noe som etter min mening burde vært motsatt.