20,009
29
3
Hva er konsekvensen av for lav belastning på en dimmer?
48
1
Sikringen i dimmeren som styrer lampen over spisestuen vår går svært ofte. Det har ikke falt meg inn før nå å sjekke spesifikasjonene på dimmeren, og jeg ser nå at dette er en ELKO 400 GLI dimmer, som er oppgitt til 60-400W med vanlige glødepærer.
Kan problemet være at det eneste som er tilkoblet denne er en 40W glødepære?
Kan problemet være at det eneste som er tilkoblet denne er en 40W glødepære?
http://www.elko.no/dimmere-rs/rs16-400-gl-i-ph-article1013-218.html
Et lite kontrollspørsmål - du skriver 40 W glødepære over spisestue? Det hørtes lite ut om det er belysning for et spisebord. Eller er det 40 W 12 V halogen. I fall det siste, hvilken trafo bruker du?
http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/40196788/
Og en helt vanlig 40W glødepære i den igjen.
Dimmeren er fysisk merket med 60-400W under dekselet, men om den skal tåle ned til 40W bør vel ikke dette være årsaken nei.
Kanskje dimmeren bare er defekt rett og slett, klarer ikke skjønne hva det ellers kan være, alt annet på samme kurs oppfører seg helt normalt... (Det er sikringen i dimmeren som går, ikke på hele kursen)
Jeg liker å holde meg godt innenfor alle grenser... Ihvertfall nesten alle... :-) Eller ihvertfall de fleste :-) Om du har en 60 W glødepære (eller greier å finne en på en svartebørs) og om lampen har passende sokkel, kunne det være en ide å prøve.
?
Hvis du dimmer 400W til 10%, så er du på 40W. Synes som om Elko mener at dimmeren er konstruert for 100% last i området 60-400W uten at jeg ser begrunnelsen for å starte på 60W.
Dimmeren har virkeområde mellom 60 og 400 w. Siden det kun er en pære tilkoblet så må den stå på maks for å være i dimmerens virkeområde. Med en gang du dimmer så går man altså lavere enn dimmer er beregnet for, dette kan med stor sannsynlighet kobles opp mot at det blir feil på dimmer ofte.
Eksempel på lignende er trafo som går fra 35-105 w her kan du få problemer med flimring om du bare belaster med 2 stk 10 w pærer.
Det du sier der er overraskende for meg. Grunnen er at "bruksanvisningen" for 400 GLI sier at den skal ha "Ohmsk last (glødelampe)" på "60-300 W". Bruksanvisningen spesifiserer slik jeg leser den ikke hvor mange watt som kommer ut av dimmeren ved ulike grader av dimming, men derimot hvor mange watt en eller flere tilkoblede glødelamper må være merket med totalt.
Her er bruksanvisningen:
http://www.elko.no/getfile.php/produkter/doc/1/1/4032/Bruksanv4032.pdf
Dog, noe usikker. Denne dimmeren fungerer som en seriekoblet, variabel motstand. Den er avhengig av at det er noe last som henger på for at dimmeren skal kunne suge nok energi til egen elektronikk. Hvis det er slik at den krever minimum 60w for ikke å ødelegges, så burde den stoppe dimming ved 60W.
Jeg vil anta at en årsak er at en slår på udimmede lamper og benytter Flinke sikringer. Om en kobler inn på spenningstopp og denne dimmeren ikke selv "dimmer opp", så blir det litt tøff oppstartstrøm som kan slå ut raske sikringer.
Ja det kan man si, dels i betydningen at slik kan en installatør tenke på den, og dels i betydningen at den switcher motstanden mellom omtrent 0 og omtrent uendelig, med ideelt sett omtrent ingenting i mellom, og en switch/bryter kan man jo tenke på som en veldig "variabel motstand".
I virkeligheten kan man ikke bruke en vanlig lineær variabel motstand av pot-meter-type, siden den ved delvis dimming ville måtte slippe gjennom en hel del strøm ved et ganske stort spenningsfall og dermed ville utvikle mye varme.
400GLI er en fasesnittdimmer. Prinsippet er at i hver null-gjennomgang av vekselstrømmen så setter den en seriekoblet "motstand" på omtrent uendelig, venter en viss tid avhengig av dimmer-settningen, og slipper så gjennom strømmen resten av halvsyklusen ved å sette den seriekoblede "motstanden" til omtrent 0 (I virkeligheten benyttes en halvleder, typisk en transistor som for eksempel en MOS-FET, eller en tyristor).
Her følger jeg deg for en gangs skyld ikke. En dimmer har jo to inn-terminaler som det ligger 230 V på hele tiden, så den har vel strøm/spenning til egen elektronikk tilgjengelig hele tiden. Om utgangen er switchet "av" eller "på" ser jeg ikke at det skal ha noen betydning for om den har strøm tilgjengelig på inngangen eller ikke.
Men jeg må tilstå at jeg ikke har noen annen forklaring å tilby angående hvorfor det er en minimumslast involvert...
Artikkelen omhandler problematikken rundt sparepærer og dimming (ikke at de ikke klarer å dimme menn effekten blir for lav)
"Elektroniske dimmere krever det man kaller for en minstelast, det vil si at den f eks minimum skal ha 20W effekt. Setter man da inn en 12W sparepære er dette 8W for lite. Det kan gå bra ved maks innstilling, men når man dimmer til halvt forbruk er dette nede på 6W – og det er plutselig langt unna minstekravet til dimmeren. Dette kan variere fra dimmer til dimmer, sier Morten Seipäjärvi i Philips Lighting i Norge. Dersom man for eksempel har et system som i utgangspunktet er beregnet for tre 40-watts glødepærer, til sammen 120 watt, og erstatter disse med tre 8-watts sparepærer, er det kanskje i underkant av hva installasjonen er beregnet for, forklarer han. "
Stort sett akkurat det jeg nevnte over med tanke på belastning