14,279    27    0  

To sikringsskap - kostnader

 63     Nord-Norge     0
Hei  :)

Vi vurderer å kjøpe en enebolig som i utgangspunktet består av en hoveddel og en utleiedel. Disse har separate sikringsskap. Vi må bruke begge enhetene, og hva vil dette praktisk si for oss - tenker da primært kostnadsmessig?

   #1
 4,452     Vestlandet     0
Er vel en 1500-2000 kr i ekstra kostnad hver år tror jeg. Har det samme selv, sjekket opp en gang. Tror det var noe slikt.
Signatur
   #2
 25,357     Akershus     0
Som nevnt i en annen tråd: tenk dere om før dere eventuelt endrer fra godkjent enebolig med utleiedel 112-bolig, til ren enebolig 111. Det kan bli dyrt og "umulig" å  få til godkjent utleie igjen.

Dere vil ventelig betale ekstra for renovasjon, vann og avløp også.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 63     Nord-Norge     0
Såpass!!! Det har vi ikke tenkt på i det hele tatt! Da blir det telefon til kommunen skjønner jeg. Har du forresten link til den andre tråden?
   #4
 5,337     Tromsø     0
Hvis for eksempel netteier er Tromskraft, finner man prisene her:
http://www.tromskraft.no/privat/nett/prisinformasjon

Nettleie fastbeløp er der "Husholdning 1 254 kr/år". Fritidsbolig er dyrere (1718 kr/år) og blokklelighet noe billigere (780 kr/år). I tillegg kommer Energiledd, Forbruksavgift og Avgift Energifondet alle priset i øre/kWh, tilsammen 31,81 øre/kWh og dermed like dyre om de går over en eller er fordelt på to målere.

Hvis for eksempel netteier er Varanger Kraft, er fastbeløpet for nettleie per husholdning 2580 kr/år. Dobbelt så dyrt. Til gjengjeld er energiledd 16,9 øre/kWh. Finnmark er vel fritatt for forbruksavgift, så vidt jeg vet.
http://varanger-kraftnett.no/default.asp?menu=2345&id=17261

Med andre ord, om man sparer en eller to hundrelapper i måneden på å fjerne den ene måleren vil variere avhengig av hvor man bor, sjekk ditt lokale kraftselskap (netteier) for nettleiepriser. Tatt i betraktning at å legge om dette fort gir elektrikerregninger på titusener, tar det lang tid å spare det inn.

Hvis boligen er registrert med to boenheter kan også netteier nekte en slik omlegging. Hver boenhet skal ha mulighet til å selv velge sitt kraftabonnement, og strømmen til hver boenhet skal kunne stenges uten at det berører naboen. Man kan søke kommunen om å slå sammen boenhetene fra tomannsbolig eller enebolig med utleie til rein enebolig, men som KjellG viser til: Da vil man få ganske strenge krav om man igjen seinere vil skille ut en godkjent boenhet for utleie.

For øvrige avgifter:
Vi ser at Tromsø er "utleievennlig" med relativt lav fastavgift på strøm. I tillegg krever Tromsø kommune avgifter beregnet ut fra BRA uavhengig om det er fordelt på en eller flere boenheter, og attpåtil gis det et "bunnfradrag" på eiendomsskatt per boenhet. Feiing betales per pipeløp, og renovasjon etter størrelse på søppeldunken - ingen ekstra renovasjonsavgift dersom begge boenheter klarer seg med en felles dunk. I Tromsø belønnes man altså i motsetning til en del andre kommuner med lavere kommunale utgifter dersom man har en ekstra boenhet å leie ut.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 63     Nord-Norge     0
Kjenner jeg er utrolig takknemmelig for at dere svarer - for dette hadde vi ikke tenkt på i det hele tatt! Boligen ligger i Harstad, og der er det www.hlk.no som er leverandør. Vet du noe om dem og evt praksis til kommunen? Boligen vi vurderer er ca 50/50 utleiedel og hoveddel.
   #6
 25,357     Akershus     0
Artig å høre om Tromsø.

At en eventuelt betaler dobbelt for en ekstra boenhet i en 112-bolig får så være, men det burde være mulig enkelt å skru dette av og på etter om boligen faktisk er utleid.

Dette gir ekstra administrasjon. Enklere er å si at 112 betaler renovasjon etter dunkstørrelse og vann/avløp etter felles måler.

Argumentet om valg av strømleverandør kjøper jeg ikke. Største energisluk er varmtvann og oppvarming. Hva når dette kommer fra felles varmepumpe? Videre kan en avtale med leieboer at h*n betaler strøm etter den sats vedkommende vil kunne finne på nettet. Da er en jo to til å lete etter billigste løsning!  Wink eneste holdbare argument fra netteier er: vi vil ha mer i inntekt i form av dobbel fastavgift.

Signatur
   #7
 5,337     Tromsø     0
Ser HLK har fastavgift på 1500 kr/år på nettleie, og Harstad kommune har sannsynligvis en prisliste for kommunale tjenester på nett som inneholder alt fra barnehagepris til vann og kloakk.

Men når man kjøper hus er gjerne totalsum for kommunale avgifter per år oppgitt i prospekt, samt i annonsen på FINN. Selger eller megler bør kunne vise fram en spesifisert regning for dette. Eventuelt kan kommunen svare på hvordan det beregnes.
Signatur

   #8
 25,357     Akershus     0
Sjekk også om boligen har en eller to godkjente boenheter. Selv om det formelt skulle være en, så vil en kanskje lettere få disp om den er i "kontinuerlig bruk i lang tid". En må også vurdere om to boenheter er noe poeng, på kort og lang sikt.
Signatur
   #9
 537     0


Dere vil ventelig betale ekstra for renovasjon, vann og avløp også.


Vi betaler dobbel renavosjon, men får litt i fratrekk siden vi deler søplekasser med hybelbeboerne.

Vann og avløp er bare en avgift hos oss, vi har bare ett inntak og en vannmåler.
Signatur
   #10
 25,357     Akershus     0
Utrolig hvor forskjellig.

I Sarpsborg betales det dobbel vann/avløp med en ikke-utleid hybellelighet i kjelleren, mens de da slipper renovasjon og pt har seriemåler, noe Hafslund ikke tillater.
Signatur