#32
 22,342     Akershus     0

I TN nett må ta hensyn til (stort sett) marginale kapasitive tap, samt usymmetrisk belastning. Derfor føres N-leder gjennom en forankoblet jordfeilbryter. Det er da jordfeilbryteren bryr seg om hva som går i N leder.
Usymmetri er det forsåvidt i enfase belastninger uavhengig av system, men den er større i TN, som er "IT med 1 jordfeil". Nleder MÅ gjennom jordfeilbryter da du tar ut strøm mellom en fase (eller flere) og N.
Poenget mitt var at den kapasitive strømmen når nullpunktet via PEN. Hvor skal den ellers gå når det er metallisk tilbakekobling til nullpunktet.
Den kan gå over de andre fasene, men det er uansett noe som skjer på nettet og ikke ute i forbrukers vaskemaskin.

I IT nett er det trafokretsens totale kapasitans som bestemmer jordfeilstrømmen.
Ved 1. jordfeil.

I et ideelt teoretisk eksempel, vil jordfeilstrømmen bli "lik" i alle anleggene, den kapasitive strømmen fra de friske fasene mot jord vil summere seg og gå via jordleder i installasjonen med jordfeil.
JEg skjønner ikke helt hva du mener, kanskje jeg er for trøtt.
   #33
 21,481     Enebolig     0
Med andre ord er vi er nesten enige med unntak av at du ikke forstår det siste eksempelet  ;)

Men du kan ikke ha gått glipp av at en jordfeil i IT nett kan påvirke naboenes jordfeilbrytere?
   #34
 22,342     Akershus     0
Ja det kan de da de endrer spenningsnivået i forhold til jord. (og kan tilføre "støy")
   #35
 21,481     Enebolig     0
Støy? All teori jeg kan huske å ha lært tilsier at de kapasitive strømmene i samtlige anlegg på trafokretsen vil summere seg (ved jordfeil) og gå i krets via jordleder i installasjonen med første jordfeil. Vel og merke teori.

Du mener at en jordfeil i IT nett påvirker naboenes jordfeilbryter fordi det utvikles støy? Jordfeilvernene er strømstyrte.
   #36
 22,342     Akershus     0
Tenkte overharmonske. Støy er forøvrig årsak til strøm det også.
   #37
 21,481     Enebolig     0
Støy kan være så mangt. Hvordan mener du at en jordfeilkrets i et IT nett vil oppføre seg?

   #38
 223     0
Litt seint inn i denne diskusjonen, men på jobb slo jordfeilvarsleren (varsler, ikke bryter) på hovedtavla ut på kursen til underfordelinga til serverrommet. (250A bryter i hovedtavla). Vi (jeg...) hadde en helvetes jobb med å forsøke på isolere denne på serverrommet (planlegge nedetid, etc.), og vi hadde ikke spesielt lyst til å megge dette utstyret.

Vi begynte med å koble ut ca. halvparten av utstyret, og jordfeilvarsleren stilnet. Så koblet vi til en og en enhet til den begynte igjen. Da det begynte å pipe trodde vi at vi hadde funnet jordfeilen, og kobla fra igjen den siste enheten. Men da vi koblet til mer utstyr, begynte det igjen.

Etter litt testing fram og tilbake, fant vi ut at jordfeilvarsleren peip når belastningen var over cirka 15 kW - uavhengig av hva som var tilkoblet.

Det viste seg å være jordfeil i et annet bygg på samme trafo (faktisk en hårføner i en frisørsalong... sånn fastmontert greie.)

Hører også med til historien at vi var relativt skeptiske til om feilen var hos oss, siden alt hos oss var på andre siden av online UPS-er, noe som skal skape galvanisk skille...