#12
 1,519     Akershus     0
Jeg vil anta at risikoen for uforutsette hindringer ligger på byggherre. Dette kan man på en måte ikke forutse.. Om mer leire enn ventet er en uforutsett hindring blir en annen sak.
   #13
 3,277     I huset mitt     1
Entrepenør har jo her tatt ansvar og tatt opp problemet og løsning, fremfor å kjøre på og ta en sjangs på at det går bra. -Dette ville blitt mye dyrere å fixe etter at tilbygget var oppe.

Hadde entrepenør(er) vist om dette problemet på forhånd/da de ga anbudet, så hadde de jo tatt med kostnader for geolog og alt extra alleredet. Prisen hadde jo da blitt den samme som nå med tillegget.
Hvorfor skal ikke TS(Byggherre) betale for dette?

Hvis TS synes det blir for dyrt/ikke vil utbedre, så er det jo enten å bare ta en sjangs å fortsette uten å stabilisere grunnen, eller å stoppe hele greia og fylle igjen hullet og ikke bygge ut. Da blir det kun for TS å betale for det som har medgått.

Ulempen med at entrepenør alltid skal ta på seg all risiko, er jo at prisene stiger i himmelen for selv enkle jobber for alle.


   #14
 598     0
Jeg vil anta at risikoen for uforutsette hindringer ligger på byggherre. Dette kan man på en måte ikke forutse.. Om mer leire enn ventet er en uforutsett hindring blir en annen sak.

Er hvertfall sånn med alt annet.

Kler jeg om en vegg å finner råte i bunnstokken, sier jeg fra til kunde. Om han ikke vil utbedre det så får han et lite ark med litt tekst på hvor jeg avskriver alt ansvar for problemområdet som den kan underskrive (ikke skjedd enda).
Ingen grave/grunnarbeidere som driver med mindre prosjekter drar med seg geologer på befaringer. Alt som ikke er synlig bør eier av tomt/bolig tross alt vite mest om.

Vær glad han sa ifra med en gang, er verre med de som sier fra på regninga de sender i etterkant.

   #15
 6,426     tromsø     0
Det går jo å grave minst mulig i leira. Ofte er leira hardere jo mindre en graver. Graver en kun ut de millimeterne en må, så kan den hardhet som er i leira benyttes. Grave minst mulig og støpe rett i kanten. Hvis en derimot graver mye ned og skifter masse, så kan en komme ned der leira er som majones. Bilde hjelper.
   #16
 1,806     Trondheim     0
Jeg vil anta at risikoen for uforutsette hindringer ligger på byggherre. Dette kan man på en måte ikke forutse.. Om mer leire enn ventet er en uforutsett hindring blir en annen sak.

Det er irrelevant. Har man gitt ett tilbud uten forbehold/presiseringer så hefter entreprenør risikoen. Gi dem beskjed om å utføre uten at du direkte bestiller / godtar endringen. Ta det i sluttoppgjøret, er din beskrivelse av saken korrekt så har dem en dårlig sak.
   #17
 3,608     0
Sett at entreprenøren hadde gjort grunnundersøkelser på forhånd og oppdaget at oppdraget var mer komplisert enn han først trodde, og derfor fikk du et tilbud på 300k istedetfor 250k, med spesiell henvisning til de vanskelige grunnforholdene. Ville du akseptert tilbudet?

Hvis svaret er 'ja' synes jeg du bør legge det til grunn i vurderingen. Naturligvis kan du vurdere om påslaget på 50k er for høyt, men det er detaljer, ikke prinsipp.

ivarfj's sitat fra bustadoppføringslova peker klart i samme retning.

Forøvrig: Når jeg får utført håndverker-oppdrag av noen størrelse, passer jeg alltid på å ta alle de 'forbehold' som jeg kan komme på, i den forstand at jeg eksplisitt nevner det kloakkrøret, eller de gamle eternitt-platene (asbest), eller hva det nå skal være, i min beskrivelse av oppdraget. Hvis håndverkeren ignorerer det i sitt prioverslag er det hans problem. Det hender at jeg nevner ting som slett ikke er noe reelt problem for dem, og det er OK - jeg vil bare være på den sikre siden. Å holde tilbake info om noe som kan skape problemer, bare for å en lavere pris på bindende tilbud, er uredelig; jeg vil ikke bli beskyldt for noe slikt.

I ditt tilfelle høres det ut som om den dårlige grunnen kom som en overraskelse også på deg, og da har du ditt på det tørre, "moralsk sett".

Det er kanskje heller slik at man kan spørre om hvor grundige undersøkelser en entreprenør kan forventes å gjøre i utarbeidelsen av et tilbud på en kvart millon kroner. Dersom det finnes kommunale kart over grunnforhold (som er imponerende gode her i byen!) slik at entreprenøren "visste eller burde ha visst om" risikoen for leire, da ville jeg ikke vært like positiv. Men du gir inntrykk av at "ingen kunne vite" osv, og da har også entreprenøren sitt på det tørre.

   #18
 499     Porsgrunn     0
Man kan og vinkle det mottatt vei - entreprenøren priser en jobb han tror blir vanskelig, som viser seg å bli svært enkel og gjort unna på halv tid med mye mindre materiellforbruk, vil man da få en vesentlig lavere regning fordi entreprenøren var heldig underveis ? Wink
   #19
 1,519     Akershus     0
Er det vist til noen standardkontrakt eller bakgrunnsrett? En alminnelig standardregel er at entreprenøren er fritatt både for ansvar for økte kostnader og forsinkelse om forholdet hindrer fremdriften, at man ikke med rimelighet kunne ventes unngå eller overvinne følgene av hindringen, at man ikke burde tatt hindringen i betraktning ved inngåelse av kontrakten og at hindringen ligger uten for hans kontroll. Dette vil kunne være dekkende også der hvor intet er avtalt, siden dette er en alminnelig risikofordeling i entrepriser.
   #20
 3,608     0
Hvor mange prosent "problemer" tror du man kan legge inn, og fortsatt få jobben ? Wink

Ikke direkte relatert til "problemer", men relatert til byggevirksomhet:

Da jeg fikk min IT-utdanning var grafiske systemer fortsatt ekstremt spesialiserte og kostbare. Jeg kom i snakk med en arkitekt som hadde fått PC på jobben (det var også i PCens barndom!), og jeg var litt spørrende til om det var mulig å tegne på en PC. Nei, det var til helt andre funksjoner: Programsystemet hadde innebygget byggestandarder og normer, og gjorde sluttkontroll av et oppsatt tilbud for å sjekke om det var regnet inn alle de detaljene som standardene krevede: Dørklinker, listverk, whatever av detaljer som man så lett glemmer bort når alt settes opp for hånd.

Arkitekten fortalte at han kjente til kontorer som hadde kjøpt PC og programvare, og på det første prosjektet de brukte det, minnet programmet dem på oversette ekstrautgifter som til sammen oversteg prisen på både PC og programvare. Tilbudsprisen ble satt opp, slik programmet foreslo - og de fikk tilslaget! Så hele investeringen var tilbakebetalt ved første bruk.

(For å fortsette det historiske tilbakeblikket - som sagt, det var i PCens barndom: Jeg spurte denne arkitekten om datautstyret, om hvor stor harddisk de behøvde, og sånt? Harddisk? Nei harddis hadde de ikke. Hæ??? Jo, de hadde dobbelt floppy, med programsystem og standarder på den ene, og tilbudet på den andre. Jammen... Da blir det vel så dødstreigt at du kan gå og spise middag før programmet gir deg noe svar!?! Arkitekten så spørrende på meg: Ja, men... Å for hånd gå gjennom og kontrollere alle detaljer i et stort tilbud kan kreve et ukeverk eller to, kanskje mer for et stort prosjekt. Dette programmet gjør det for oss på en halv time - si meg, hvilken planet kommer egentlig du fra? ... Det var ei passe bøtte isvann i hodet på en nyutdannet yngling fra teknologiens høyborg NTH, fullstendig uten erfaring med hvordan virkeligheten utenfor ser ut. Jeg er glad for den bøtta isvann, og når vi får inn nyutdannede i dag, ser jeg at behovet slett ikke er borte for å gi dem tilsvarende. Akkurat det har slett ikke endret seg; at nyutdannede ingeniørspirer mangler virkelighetskontakt er ikke noe historisk fenomen!)