16,656    14    7  

(Trenger hjelp raskt) Duk og singel i skråning

 190     3
Hei!

Holder kanskje på å gå på en smell i dag, og hadde derfor satt stor pris på gode raske innspill! Smile


Først litt historie (beklager at denne blir noe lang, men kontekst er av og til viktig).

Kjøpte nøkkelferdig hus i 2013 "med pent opparbeided tomt", ferdig beplantet med ca 35 Rhododendron...

3 uker etter innflytting i juni var det allerede 170 kvm x 20 CM ugress... 2 mnd senere var det så vidt vi fant igjen Rhododendronene. Gikk da til utbygger og kommenterte at "pent opparbeidet tomt" gjerne innebar noe mer enn at Rhododendronene var dumpet i en jordbelagt skråning. Dette tok de (faktisk) til etteretning og kom tilbake og luket(!) og strødde på bark/kompostjord...

Helt supert det; med unntak at vi bor på en meget vindutsatt bakketopp. Etter et par vinterstormer er all den lette massen de har strødd på helt borte, og vi sliter igjen med abnorme mengder ugress.

Med flere små barn i en familie hvor vi begge v jobber 3-delt skift, ønsker vi så vedlikeholdsfrie utearealer som mulig.
(Trenger hjelp raskt) Duk og singel i skråning -  - quintilian


Brukte derfor gårsdagen til å luke og bestilte 10 tonn hvit marmorsingel (7-ish kubikk) og 200 kvm fiberduk (relativt tynn type; 700kr totalt på bøndenes innkjøpslag).
(Trenger hjelp raskt) Duk og singel i skråning -  - quintilian

I dag begynner angsten selvfølgelig å melde seg... Har egentlig ikke peiling på noe av dette!

Så hadde satt pris på litt hjelp før jeg plutselig sitter med 10 tonn ubrukelig shingel i oppkjørselen.... Smile

Det jeg lurer på er:
1) Er det for bratt til å legge shingel her?

2) Shingel-pusheren mente at 3-5 cm tykkelse er nok så lenge den kun er til "pynt".. .Stemmer det? (har beregnet 4 cm)

3) vil "helning + duk + 4 cm shingel" bli så ustabilt at det vil "skli nedover" enten av regn, vind og tyngdekraft, evt når jeg går og luker ugresset som uansett dukker opp etter hvert?

4) Ref spm ovenfor; må jeg gjøre andre grunnarbeider for å stabilisere massen, eller funker det med jord + duk + shingel? Støttemurer? Subbus?

5) Tips til legging av duk rundt steinmurene og store steiner som fungerer som "naturlig trapp"?

6) Bør jeg feste duken øverst i bakken på noe vis? Grave den ned under 20 CM ordinær shingel slik at den holder seg på plass? Feste den til murveggen med "den limen på akryl-tube-som-fester-alt"?

7) Blir denne shingelen for hvit? Er jo tross alt snakk om 170 kvm inntil en allerede lys betongvegg.

Cool Ref spørsmålet over.. .Holder den seg hvit? Pusheren mente at denne typen gjorde det; da det er "hvit marmorsingel fra Møre og Romsdal" og at den holdt seg mye bedre enn "andre typer"... Men er noe skeptisk selv... Vil jo helst slippe å kjøre 10 tonn singel i vaskemaskinenen annethvert år..

Setter stor pris på alle innspill! Smile

   #1
 134     0
Tja, det ser ikke så bratt ut hos deg så det går sikkert greit. Kan hende du må dra steinen opp litt fra tid til annen. Tror nok ikke duken vil skli av sted da den presses mot jordlaget under med høy friksjon.

Selv legger jeg knust hvit stein i år på deler av tomten (ser brattere ut en bildet ditt) og jeg har lagt gravelfix-plater først. For å være 110 % sikker så har jeg i tillegg forankret gravelfix platene med noe som kan minne om teltstenger.. men det er helt sikkert bortkastet. Smile


Et enklere tiltak for å hindre at det sklir ned stein kan vel være å legge noe trykkimpregnert materiale med litt avstand i de bratteste feltene (under duken) slik at steinen har noe å forankre seg mot.
   #2
 323     Nittedal     1
Hva med duk og deretter hønsenetting over før singel.
Hønsenetting er jo veldig formbar. Bare et innspill, vet ikke om noen ha prøvd det. Smile
   #4
 1,906     Sandefjord     0
Ingen ting er vedlikeholdsfritt, ei heller singel med duk under. Vi har det samme på ett flatt område og selv der må singelen rakes for å dekke over bar duk. I tillegg må det lukes i ny og ned. (Mindre luking enn om du har bark).
Så du må være forberedt på å rake opp singel og luke litt hvert år.

Når det gjelder farge, så frykter jeg at hvit singel blir veldig lyst. En annen farge eller bark eller bunndekkende stauder ville nok gitt et mer harmonisk og naturlig uttrykk.

Når det gjelder tykkelse, så tror jeg 4 cm er innenfor. Vi har ca 2-3cm og det er tynt, ref det jeg skrev ovenfor om duk som blir synlig.
  (trådstarter)
   #5
 190     1
Takk for alle innspill!

Skal ta en runde på den lokale byggsjappa og se etter gravelfix-plater, og i hvert fall kjøpe hønsenetting! Det var en skikkelig god idè.

Helningen er vel på det meste ca 40-45 grader. Jevnt over rundt 20 regner jeg med.

Angående om det blir for hvitt.... Så er jeg vel egentlig enig.... Dog har vi nå 10.3 tonn i oppkjørselen (de var tidlig ute!).... Så ingenting å gjøre med det nå.... Smile
   #6
 150     Klepp     0
Hvorfor ikke bare sprøyte med skikkelig ugrassdreper i gang i måneden på sommerhalvåret. Trekke noe plast over plantene....

   #8
 5,569     0
40 grader pluss er litt i øverste laget. Stabil vinkel er vel rundt 30, avhengig av grusen. Kanskje du kan kombinere bark og hvit grus, for litt kontrast? Altså, i forskjellige områder, ikke blanding Smile

Du kan også vurdere noen kanter av tørrmur her og der for å få det flatere. Ellers er jeg personlig glad i kombinasjon av bark og tørrmur, men du er vel kommet litt lengre i prosessen enn som så..
  (trådstarter)
   #9
 190     2
Takk til siste talere også.

Kunne alltids ha gått for kunstgress (det tenkte jeg ikke på en gang), men nå er det uansett for seint!

Har fått lagt ca 15 kvm så langt og det tok et par timers tid... Hønsenetting er for øvrig også i hus. Det virker som en veldig god løsning..

I tillegg har jeg også kjøpt 100 "teltplugger" i plast, ca. 10 cm langemed en liten mothake... Disse fungerer helt ypperlig til å fiksere duken/hønsenettingen på plass slik den ikke blåser opp eller sklir ned. Anbefales!

Grushaugen ser for øvrig veldig liten ut, så nå begynner jeg så smått å bekymre meg for om det vil holde... Fikk levert 10.3 tonn, ca 6 kubikk...
(Trenger hjelp raskt) Duk og singel i skråning - IMG_0688.JPG - quintilian