973    9    0  

Løsningsrett på eiendom etter at den er kjøpt

 245     Karmøy     0


Vi kjøpte en bolig i slutten av mars som tidligere har vært et gardsbruk hvor det har blitt skilt ut en god del eiendom og tomter. Megler vurderte ut fra den tinglyste forkjøpsretten at forkjøpsretten allerede var tatt i bruk og at den heller ikke gjaldt vår eiendom, de sendte derfor inn til kartverket en søknad om annullering av forkjøpsretten og fikk denne godkjent.
Nå, nesten tre måneder etter at vi signerte papirene på boligen og har allerede brukt flere hundre tusen på håndtverkere, får vi brev fra Kartverket om at de har sett på saken på nytt og har gjort en feil i 2015. Annulleringen som ble gjort er da opphevet og eiendommen vår har plutselig fått en heftelse som ikke var der når vi kjøpte den. Vi har ennå ikke fått signaler om at de ønsker å bruke forkjøpsretten, men jeg antar at det blir utfallet siden de har hatt dialog med kartverket for at den skal oppheves. Som nevnt har vi brukt mye penger på fagfolk, i tillegg har vi brukt all fritid og brukt feriedager på oppussing. Vi har betalt kommunale avgifter ++ i tiden vi har hatt huset, så det har kostet en del penger. Veldig komplisert sak, men jeg frykter jo at vi kommer til å miste eiendommen til de som har forkjøpsrett. De må selvsagt betale markedsverdi, men hvor realistisk er det at vi skal få igjen pengene for de utgiftene vi har hatt til nå og hva er veien videre? Selger hadde eierskifteforsikring så jeg har meldt saken inn til dem som en reklamasjon, men usikker på hva jeg kan gjøre krav på. Kan man sette en prislapp på egeninnsats, tapt arbeidsfortjeneste osv?


   #1
 38,290     Lillestrøm kommune     0
En forkjøpsrett gjelder jo  ved salg så hvis dere blir boende så kan dette ikke komme til anvendelse. I Nittedal er det et boligfelt der USBL medlemmer forkjøpsrett det betyr at et medlem kan gå inn og overta høyeste bud. Det kan dempe interessen fra budgivere men mellom eierskiftene har det ingen betydning.
  (trådstarter)
   #2
 245     Karmøy     0
Min største bekymring akkurat nå er om de som har fått godkjent forkjøpsretten igjen ønsker å nytte den nå, det vil da bety at de overtar den etter at vi har lagt ned betydelig med arbeid her. Megler mener også at en forkjøpsrett kan være prisdempende, det var derfor de ønsket den slettet i utgangspunktet. Kan vi forlange en prisreduksjon om vi i det hele tatt får beholde eiendommen?
   #3
 38,290     Lillestrøm kommune     0
Som du ser så skriver jeg at hvis dette er normal forkjøpsrett så er det kun i X antall dager etterbudfrist, før dere signerer kontrakten at de kan gjøre forkjøpsrett gjeldende. At noen har innløsningsrett og rett til å tvinge en å selge det har jeg faktisk aldri sett.  For deres kjøp har derfor forkjøpsretten ingen betydning. Hvis megler har glemt å varsle så må det være et erstatningsansvar overfor rettighetshavere fra megler
  (trådstarter)
   #4
 245     Karmøy     0
Ja, for det er det som blir veldig spesielt i denne saken: forkjøpsretten var ikke gyldig akkurat når vi kjøpte eiendommen da den på dette tidspunktet var annullert, derfor hadde jo ikke innehaver av forkjøpsrett mulighet til å bruke denne. Siden de har fått hevet annulleringen så gjelder faktisk forkjøpsretten fra den dagen den ble skrevet, jeg er da redd for at den kan få tilbakevirkende kraft.
   #5
 354     0

Nr 1 og 3 fra HSt:
Mer surr fra Sørum: "En forkjøpsrett gjelder jo ved salg så hvis dere blir boende så kan dette ikke komme til anvendelse." Det er faktisk motsatt.
Gjøres forkjøpsretten gyldig gjeldende, blir dere ikke eiere. Og å bo der uten å være eiere?? Huff!

"Megler vurderteut fra den tinglysteforkjøpsretten at forkjøpsretten allerede var tatt i brukog at den heller ikke gjaldt vår eiendom, de sendte derfor inn til kartverket en søknad om annulleringav forkjøpsretten og fikk denne godkjent. Vi fokuserer på erstatningsutløsende begrep, som dere ser.

Ett er temmelig sikkert: de kostnader du har pådratt deg som "godtroende endelig eier" kan ikke benyttes i din "favør" for å unngå effektene av en avtalt forkjøpsrett. Løysingsrett som forkjøpsrett er en del av, står tradisjonelt sterkt i Norge.

Hvis forkjøpsretten ikke benyttes av rettighetshaver, løser problemet seg av seg selv. Men da må retten så sannelig slettes samtidig i matrikkelen for framtiden.

Hvis forkjøpsretten påberopes og vil benyttes, er følgende å si: Forkjøpsretten var ikke slettet, men stod tinglyst ved tidspunkt for deres kjøp. Det er ikke aktsomt av dere å starte påkostning før avklaring av en forkjøpsrett. Heller ikke å betale kommunale avgifter og annet vedrørende eiendommen.
Vurdere erstatningskrav:
Det er uklart i deres framstilling om kjøpet skjedde i 2015 eller "i slutten av mars" (2017?).

1) Hvis kjøp i 2015:

mot Kartverket
At Kartverket skulle ha surret det til, høres ikke bra ut. Vanligvis er man derfra svært forsiktig med å slette/tilføye i matrikkelen snarere enn det motsatte. Nettopp for at troverdigheten av dette monopolregisteret skal være god.

2) Hvis kjøp i mars 2017:
mot megler for sviktende vurderingsevne og/eller
mot Kartverket og/eller
mot selgers eierskifteforsikring

Med mindre annet om pris er avtalt mellom eier og forkjøpsrettshaver i tilknytning til forkjøpsrett er utgangspunktet at forkjøpsrettshaver skal kunne tiltre retten sin til samme pris som kjøperen (erververen, altså dere). Markedsverdi kan være noe annet og har ikke nødvendigvis med saken å gjøre.

Det er slik at om flere teiger blir skilt ut fra et hovebøle og det er knyttet løysingsrett til hovedbøle, så vil løysingsretten smitte over på hver enkelt
teig. Løysingsretten blir aktuell for hvert salg og må avklares i hvert enkelt
teig-tilfelle. Løysingsretten "brukes aldri opp". Megleren kan ha tung snømåking foran seg her for sin vurdering slik dere framstiller det over, da dette er elementært for fast eiendoms rettsforhold i praksis.

Dere har brukt noen kroner under risiko. Det kan være 2-3 timer med erfaren advokat som både kan løysingsrett og erstatningsrett vil være forstandig. Si fra om dere trenger en anbefaling fra meg.Hold dere unna uerfarne jurister/advokater. Løsningsrett for de erfarne (60+) advokater. Her inn på BB er det heller ikke helt trygt å ferdes, kan det virke som.


Signatur
   #6
 38,290     Lillestrøm kommune     0
Jeg forstår TS dit hen at de mente forkjøpsretten bare skulle gjelde for første salg og dermed at denne kunne slettes. Det er derfor ikke noe galt i mine svar med denne antagelsen, Det normale er at en budgiver aldri får undertegnet en kjøpekontrakt hvis forkjøpsrett blir gjort gjeldene. Megler har i allefall et heftig erstatningsansvar hvis han skal gå inn og reversere et salg pga evt feil han har gjort.

Det er mange servitutter som enten er personlige eller som bortfaller etter 1. salg så det er ikke så unaturlig at det kunne være slik, men USBL eksemlet  mitt viser et eksempel der retten står ved lag til evig tid.
   #7
 354     0
Jo, det er galt. Og man må gjerne si det som det er: løysingsrett behersker du faglig ikke. Da skal man også være ytterst forsiktig i å ha bastante oppfatninger. Det er ikke trådstarter som skal mene eller ikke mene noe om forkjøpsrett. Kretsmesterskapet i å jatte med er utsatt. Forkjøpsrett er et avtaleforhold mellom eier og forkjøpsrettshaver som trådstarter (erverver eller 3. part) må forholde seg til som gitt.

Forkjøpsrett kan kun gjøres gjeldende ved eiendomsavståelse, typisk salg, til 3. part.

Selvfølgelig kan en hvilken som helst budgiver undertegne en kjøpekontrakt uavhengig av forkjøpsretthaver. Det er faktisk det vanlige. Så blir objektet solgt. Og så sier lov om løysingsrettar § 1: Ein løysingsrett som berre kan gjerast gjeldande når eigedomen vert avhend eller skiftar eigar på annan måte, er kalla forkjøpsrett.
Meglers eventuelle erstatningsansvar har ikke noe med om han tillater dette å skje.

Eiendomsovergangen utløser altså forkjøpsrettshaver sin rett til å tre inn i kjøpet hvis han krever retten. Konsekvensen blir da at erverver må gi fra seg eiendomsretten til det kjøpte til forkjøpsrettshaver. Poenget er at eiendommen skifter eier. Forkjøpsrettshaver kan sitte og vente til så har skjedd uten å meddele noen om hvorvidt han vil bruke sin forkjøpsrett, jf likevel bestemmelsene om førehandstilbod i § 10: https://lovdata.no/lov/1994-12-09-64/§10.


Løysingsretter er heller ingen servitutter.



Signatur

  (trådstarter)
   #8
 245     Karmøy     0
Takk for gode og utfyllende svar. For å gjøre det litt ryddigere kan jeg lage en tidslinje på hva som har hendt: August 2015: megler skal selge bolig, megler melder inn til kartverket at forkjøpsrett ikke er gyldig, kartverket sletter forkjøpsretten. Mars 2017: vi kjøper boligen, salget blir tinglyst og vi mottar skjøtet som gjør oss til rettmessig eier av eiendommen. Juni 2017: Det har blitt sendt inn en klage på annullering av forkjøpsretten hvor kartverket innrømmer feil og gjeninnfører da denne på det som formelt sett er vår eiendom. Verken megler eller meglers jurist har noensinne vært borti dette før, så hva juli/august/ 2017 inneholder får tiden vise, men her må det helt klart en advokat på banen.
   #9
 38,290     Lillestrøm kommune     0
Jeg ville fortsatt hevde at det kun er en forkjøpsrett i kjøpssituasjon som eiendommen er beheftet med det er ingen plikt til å avstå eiendommen. I den saken jeg har nevnt i tråden ble et USBL borettslag oppløst men pga medlemmers forkjøpsrett måtte denne klausulen følge med videre (de hadde prøvd å få den slettet) Retten blir med til neste salg selv om den ikke ble benyttet i runden før. i din sak kan Rettighetshaver søke erstatning fra enten megler og eller kartverket.