2,479    18    4  

Tomannsbolig - seksjon 2 vil ikke betale felles vedlikehold

 23     0
Hei, 

I starten av oktober gikk avløpsledingen til huset vi bor i tett og vi måtte tilkalle rørlegger og spylebil for å stake opp, samtidig fikk vi undersøkt problemet med kamera i avløpsledingen og fikk konstatert et brudd mellom to rørlengder under jorden på utsiden av huset. 


En knapp uke senere gikk avløpet tett igjen grunnet det overnevnte bruddet, og for å slippe potensielt tilbakeslag i huset og spylekostnader på 5-6000,- hver gang forsto vi at vi måtte reparere problemet raskt.

Jeg tok da kontakt med den andre seksjonseieren for å informere om problemet da den andre seksjonseieren tilsynelatende var bortreist i denne perioden og ikke hadde merket noe til problemet. Jeg informerte at dersom hun ikke hadde noen innvendinger på de håndtverker tilbyderne jeg hadde tenkt å bestille så ville jeg kontakte de for å utbedre bruddet i rørledningen, jeg oppfordret samtidig den andre seksjonseieren til selv å ta initiativ dersom hun hadde noen preferanser på firma som skulle leies inn. Jeg fikk ingen innvendinger på dette.

Denne korrespondansen skjedde skriftlig.

Jeg bestilte da etter dette på vegne av begge seksjoner graver og rørlegger som fikk reparert det defekte røret.

Nå har faktura fra gravefirma og rørlegger kommet, beløpene på disse er blitt noe høyere enn hva den andre seksjonseieren hadde forespeilet seg, og nekter nå å være med å betale disse. Vi har en seksjonsavtale på huset som er helt klar på hva og hvordan kostnader knyttet til felles vedlikehold skal fordeles.

Forfall på faktura fra gravefirmaet har gått til innkasso og det løper nå på gebyrer og strafferente på det utestående beløpet som den andre seksjonseieren skulle ha betalt. Siden jeg var bestiller av disse oppdragene er det jeg som nå blir krevd for en andre seksjonseierens utestående del. 

Hvordan løser man slike saker?


   #1
 1,333     Bergen     0
I første rekke ville jeg betalt faktura fra rørlegger. Som næringsdrivende selv ville jeg sett på deg som oppdragsgiver og ditt forhold til naboen som noe som ikke angikk meg. Deretter ville jeg tatt all dialog med naboen videre i skriftlig form - epost er greit nok. Vet ikke om Forliksrådet kan gjøre noe for private i en sak som dette, men for næringsdrivende er det første skritt etter at inkassovarsler er sendt. Ev må du ta dette opp med advokat, men da begynner også kostnadene å vokse. Du kan jo informere naboen på forhånd om hvilke skritt du vurderer videre og kostnader forbundet med dette.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 23     0
Ja forholdet mot oppdragstaker er helt klar, det er ingen tvil om at jeg er ansvarlig for å betale kostnadene i sin helhet til oppdragstaker, innlegget mitt er mer rettet mot hvordan jeg skal gjøre dette mot den andre seksjonseieren, vi eier jo begge 50-50 boligen, og begge har skrevet under en sameiekontrakt som sier klart at vedlikeholdskostnader skal deles tilsvarende.

Hvordan blir det når den ene parten først sier ja til å være med å ta en kostnad, for så trekke seg når regningen kommer.
   #3
 25,364     Akershus     0
Legg frem problemet for rørlegger, kanskje en kan oppnå litt rabatt på inkassoen?

Signatur
  (trådstarter)
   #4
 23     1
Jeg har forklart situasjonen, men som forventet kan ikke næringsdrivende ta hensyn til slike privatrettslige forhold.
   #5
 25,364     Akershus     0
Du missforstår meg kanskje. At du som bestiller må betalet er naturlig. Imidlertid, siden hele eller deler av dette er gått til inkasso, så kunne en kanskje fått noe rabatt på inkassogebyrer ved å redegjøre for situasjonen og nå betale umiddelbart. Lite trolig, men lov å prøve.
Signatur
   #6
 5,337     Tromsø     0
Uten å være jurist er det vanskelig å gi råd som er korrekte, det blir fort synsing som ikke holder når det kommer til stykket.
Har du muligens tilgang til juridisk rådgivning gjennom boligforsikringen din (spør forsikringsselskapet, de bør du forsåvidt også spørre om dette er en skade som forsikringen dekker, men det avklarte du forhåpentligvis før grabben ble satt i jorda)?
Er du medlem av huseiernes landsforening og har tilgang til juridisk rådgivning der?
Hva med fagforening, har du juridisk rådgivning der, eller vil det kun gjelde arbeidsrettslige forhold?
Et gratis alternativ med mange deltakere med god juridisk kompetanse finner du i dette forumet: http://www.diskusjon.no/index.php?showforum=338 Noen deltakere på det forumet svarer i hytt og pine, men andre gir gode svar.

Så til synsingen:
Hvorfor har naboen ikke betalt sin andel? Har hun rett og slett ikke råd, og kan bli med på at dette og framtidig vedlikehold/reparasjoner dekkes over at dere betaler inn månedlige felleskostnader med en fast overkommelig månedlig sum til en felles konto for sameiet?
Eller mener hun at regningen er urimelig høy, at gravefirma/rørlegger har krevd høyere betaling enn de bør, har hun argumenter for at kan dere her forhandle med kreditor om få redusert beløpet?

Siste redigering: Wednesday, November 30, 2016 7:58:53 PM av KjellTS
Signatur
   #7
 10,486     Akershus     1
Jeg har forklart situasjonen, men som forventet kan ikke næringsdrivende ta hensyn til slike privatrettslige forhold.

Selvfølgelig KAN de det. De KAN stryke hele regningen om de ønsker.

"VIL" er ordet som brukes. Og jeg kan jo i grunn skjønne at de ikke vil.
Signatur

   #8
 631     Bærum     0
Synsing fra meg også, men dette ville jeg lagt frem for naboen:

1. Reparasjonen var helt nødvendig for begge boligene. Det er ikke tvil om at reparasjonen er en sameiesak. Jeg informerte deg og ga deg mulighet til å bidra til valg av håndverker.
2. Nå er skaden reparert og regningen står i mitt navn.
3. Når du nå avviser å betale din andel blir jeg tvunget til å koble inn jurist. Jeg kan ikke forstå at det skal være nødvendig, og det vil være negativt for vårt naboskap.
4. Hvis dette handler om en anstrengt økonomi så kan vi heller diskutere en oppdeling av betalingen.
  (trådstarter)
   #9
 23     0
Hei,

Jeg har allerede vært igjennom punkt 1, 2 og 3.
Akkurat nå har jeg tatt kontakt med forliksrådet og sendt et formelt krav slik som er påkrevd i forkant før ev.t forliksrådsak.
Som forventet har jeg ikke fått noe svar på denne heller.
   #10
 15,424     0
Det kan være lurt å lage en felles konto der en betaler inn noen hundrelapper hver mnd slik at en ikke trenger å dekke alt uforutsett med ekstra innbetalinger. Da her en lettere anledning til å dekke ting uten at en må ut med noe ekstra. Har praktisert det I mindre sameie og der betalte vi mellom 400 og 500 pr mnd men da dekket dette også alle felleskostnader som forsikring og felles støm i oppgang etc.