#81
 1,267     0
Har du prøvd å drenere en slik en gang?
Hva produsenten sier kan godt være sant det. De fant en partikkel på det nivået en gang under test. Ok da sier vi at den klarer å skille ut det, så høres det topp ut . Reklame er reklame Bettum.
Dette er faktisk et rør med et nett inni. At den skal skille ut små partikler er som å tro på julenissen.
Har sett en spirovent i størrelse 1-1/2"  ettermontert på et meget møkkete anlegg. Stor var skuffelsen da den ble drenert! Den hadde ikke tatt noe som helst
Du snakker om høy temperatur at det er bedre enn lavtemp. Faktisk kan det komme mer oksygen inn i anlegg med høy temp. Med høy temp går  korrosjonprosessen raskere.

   #82
 1,015     Revetal     0
Da sier vi det sånn, disse selges til hele verden kun pga reklame med fin illustrasjon. Alle bortsett fra deg tror på julenissen  :)

Vann slipper oksygen jo varmere det blir, så du kan jo berike oss med hvordan 90 grader varmt vann i et tett anlegg kan ta til seg mer oksygen enn et på 40 grader?
Signatur
   #83
 9,677     Kysten     0
Vann ved 90 grader inneholder mindre oksygen enn ved 40 grader, helt klart. Hvor vanlig er det å varme opp vann til vannbårne systemer til 90 grader? Er det solvarmeanlegg du mener da? Men er det okygenfritt ved 90 grader?
   #84
 1,545     Sørlandet     0
Ingen ting kan oksidere uten oksygen. Det er en umulighet. Faktum bli da: Ingen oksygen, intet problem. Ingen rust, ingen dritt, bare velstand.

Det er bare ett lite problem: Det er vanskelig å holde anlegget oksygenfritt.

Det oksygenet som er i vannet etter at anlegget er installert, vil forsvinne ved at det oksiderer jern og brukes opp. Temperaturen spiller ingen rolle utover det faktum at prosessen går raskere ved høyere temperatur. Resultatet er imidlertid det samme: En gitt mengde jern har blitt omdannet til rust. Denne mengden er veldig liten og så er anlegget oksygenfritt ved alle temperaturer.


Problemet  med at anlegget blir fullt av dritt er forårsaket av at oksygen fortsatt kommer inn i anlegget. Naturen vil ha likevekt, og oksygen diffunderer fra steder med mye oksygen, dvs omgivelsene, til steder med lite oksygen, dvs inni varmeanlegget. Prosessen går raskere jo høyere temperatur man har i anlegget.

I varmeanlegget er det underskudd på oksygen fordi alt oksygenet som finner veien inn kjapt reagerer med jernet og brukes opp.

Diffusjonstette plastslanger finnes ikke. Det finnes PEX-slanger som har et diffusjonshindrende lag, men det blir ikke tett, bare mye tettere enn før. Man har PEX med mellomskikt av alumimium som gjør samme nytten.

Så man får inn oksygen i større eller mindre grad...

Det er ikke bare plast som ikke diffusjonstett.  Gummimenbraner er langt fra diffusjonstette, stadig påfylling av nytt vann i anlegget lager også problemer. Man krysser fingrene og reduserer tilgangen på oksygen - på et eller annet vis. Som Britax sier så reduserer man problemene i takt med at man reduserer oksygentilgangen. Enten ved å hindre oksygenet i å komme inn eller å forbruke det der det ikke gjør skade, type offeranode, eller å binde det ved kjemiske prosesser.

Hvor effektive de forskjellige greiene er og hva som virker bra og mindre bra, kan dere diskutere uten min synsing. Jeg vet i alle fall at mitt anlegg med stålrør har passert 40 år og at den originale sirkulasjonspumpen holdt i ca 35 år. Dritt var ikke problemet. Pumpen tok kvelden etter å ha stått utilkoblet mens jeg byttet fra fyrkjele til varmepumpe. Det likte den dårlig.

Signatur
   #85
 1,267     1
Du bettum, du kan gjerne svare på om du har drenert en spirovent noen gang, før du kjører dine hersketeknikker  ;D

Les også det Tom skriver + Sintef.
   #86
 9,677     Kysten     0
Offeranoden kan bli stål dersom en har feks kobber i systemet i tilstrekkelig mengde. Jeg sier ikke at det blir et problem i alle anlegg, jeg registrer bare at rørbransjen fokuserer på korrosjon som et problem som kan oppstå i varmeanlegg.
   #87
 1,015     Revetal     0

Vann ved 90 grader inneholder mindre oksygen enn ved 40 grader, helt klart. Hvor vanlig er det å varme opp vann til vannbårne systemer til 90 grader? Er det solvarmeanlegg du mener da? Men er det okygenfritt ved 90 grader?


Den mest typiske løsningen vi har levert er med solvarme og peisovn med vannkappe. Solvarme sørger i perioder for at tanken er "full", dvs bortimot 100 grader, og peisovnene har vi med den nye kontrolleren mulighet til å styre til å levere ca 90 grader gjennom hastighetsregulering av sirkulasjonspumpa.

Ved igangkjøring og første oppfyring merkes det da svært tydelig hvor ekstremt mye luft det er i friskt vann! Bivirkningen av å ha fyrt hardt ifm innregulering i starten er at det etterpå knapt er luft/oksygen igjen i anlegget så ønsker hvertfall å tro at det er en fordel også.


Du bettum, du kan gjerne svare på om du har drenert en spirovent noen gang, før du kjører dine hersketeknikker  ;D

Les også det Tom skriver + Sintef.



Er det hersketeknikk å tro på julenissen? Du kan da herved også kalle meg keiseren uten klær  ;D

Ja, jeg tømmer alltid disse og andre typer som er brukt når jeg først er innom og tar en titt på resten. Har samme erfaring; det er hvertfall tilsynelatende lite dritt. Jeg har aldri sent dette til mikrobiologisk undersøkelse for å se om mikropartikler og magnetitt skjuler seg, men har tatt det som et tegn på at det ikke er noe særlig dritt i anlegget å samle opp.

Det kan godt hende dette er overflødig, og en unyttig overforsikring der det har vært installert. Kan hende du også har rett i at tanken i seg selv, med den svært begrensede omrøringen disse normalt har, kanskje er den mest effektive oppsamleren også. Da vil det nok gå mange år før dritten der blir synlig ut på systemet.

Jeg foreslår ikke produkter og løsninger med mål om å gjøre ting ekstra kostbart, målet er alltid å levere et best mulig varmeanlegg ift både effektivitet, drift, service, vedlikehold og levetid. Det kan godt hende enkelte elementer da iblant kunne vært fjernet uten betydning, men vil heller være på den sikre siden enn å levere noe som viser seg å være mangelfullt, eller enkle grep som KANSKJE kunne hindret problemer.

Ser ikke vitsen med å spare noen hundrelapper i et varmeanlegg der dette utgjør noen få promille av totalinvesteringen.
Signatur

   #88
 1,267     0
Noen hundrelapper = 20-30stk = 2000-3000  Sure penger for noe som ikke virker. Personlig er jeg umåtelig skuffet over spirovent sin funksjon.

Et varmeanlegg med gamle radiatorer med ventiler som har stor åpning, ingen varmevekslere, vp, gasskjeler etc.. Har vanligvis 0 problems med partiklene. Moderne anlegg derimot med mer følsomme komponenter gulvvarme, radiatorer med nålhullstruping av radiatorventiler, vp gasskjeler tec. er mye mer følsomme. Man må kalkulere inn vedlikeholdkostnader på slike anlegg.

Sier det igjen oksygenmolekylet er så lite at det finner veien inn omtrent over alt. hvordan kan vi ellers puste hvis ikke molekylet lett går igjennom membraner.
Ser man verden igjennom et stort mikroskop består den av for det meste tomrom. Slik lurer luringen o2 seg inn i et varmeanlegg.  ;)
   #90
 205     0
Jeg skal ikke ruste opp temperaturen i debatten her, men..

Den mest typiske løsningen vi har levert er med solvarme og peisovn med vannkappe. Solvarme sørger i perioder for at tanken er "full", dvs bortimot 100 grader, og peisovnene har vi med den nye kontrolleren mulighet til å styre til å levere ca 90 grader gjennom hastighetsregulering av sirkulasjonspumpa.


Hvilken shunt håndterer denne type varme? Er ikke maks turtemp også for shunter tilpasset fjernvarme (høytemp) rundt 70 grad. For lavtempsystem er det vel opp til 45 grad.
Mao: Hvordan konstrueres et anlegg som normal ligger mellom 30- 40 grad, men som plutselig fyres opp mot 100 grad?