8,868    45    11  

Bruke KNX til å styre ventiler for vannbåren varme

 388     0
Jeg er i gang med å planlegge bygging av nytt hus, og tenker at jeg skal ha smarthus. Jeg vil prøve å begrense trådløse systemer i høyest mulig grad så jeg planlegger smarthus med KNX. Har lest mye rundt temaet, og ser at det finnes mulighet for å styre romtemperaturer med KNX. Har ikke klart å finne noen motoriserte ventilaktuatorer som jeg synes er billige nok. Denne fra GIRA koster 180 euro og det blir ganske dyrt når man skal ha 12-15 kurser eller fler.

http://www.eibmarkt.com/cgi-bin/eibmarkt.storefront/5686c7dd00299914274c4debae3806b6/Product/View/NS0870625

Noen som har funnet noe annet enn dette til en billigere pris og som ikke er bare on-off? Eller er det andre alternativer her?

Ser for meg at hvis man skal ha skikkelig regulering så kan ikke disse aktuatorene være on-off. Det er også et krav at de kan styres med KNX.

   #1
 22     3
Gulvvarme/magasinert varme skal reguleres av /på.
Hvis du har "analoge ventiler" kan det hende at sløyfer bare blir varme på begynnelsen av sløyfen.
Vesken blir nedkjølt på veien.
Du må bruke termoshunt ventiler 24v eller 230v, so har en voks som varmes opp og åpner ventilen.

Den skal åpnes i sekvenser (PWM) ,for å flushe inn varmt vann på hele sløyfen.

Finner modeller med 6 eller 12 utganger( kan styre flere ventiler på hver utgang)

eks:
http://www.eibmarkt.com/cgi-bin/eibmarkt.storefront/5686efd10016fd0427604debae500688/Product/View/NS1110398
KE
   #2
 3,673     Hordaland     0
Jeg vil anbefalle deg å legge tråder som dette i smarthusforumet da flere med knx mm. leser der. Ellers så tviler jeg veldig på at click1 sin mening om ventiler stemmer.
Jag planlegger det samme og vil bruke Gira Tastsensor til dette samt servoventil som jeg ikke har handlet enda. Jeg har montert ekstern gulvsensor som sitter midt på vannsløyfene slik at jeg skal kunne ha kontroll på sløyfetemperaturen. Hvis man er redd for å få varm sløyve i starten og kald i enden bør leggemønster vurderes på ny, du kan lese mye om leggemønster rundt om og bruke temperaturforskjellen til din fordel, for eksempel at turvannet går langs ytterveggene før de går midt på gulvet.
click1, du må gjerne utdype hvorfor du mener on/off regulering er bedre enn "analoge ventiler".
   #3
 22     1
VVS bransjens egne gulvvarme systemer Wirsbo/uponor, bruker også PWM (sekvens styrte) termoshunt ventiler.
Et gulvvarme anleggg har svært treg regulering, og derfor har du ingen fordeler med en  analog reguleringsventil.
En annen fordel er at åpne/lukke ventiler er at reguleringen er ikke like følsomme for røranlegg som ikke er godt justert på sløyfetrykkfallet(motstanden på rørsløyfen).
PÅ et boliganlegg med dårlig innregulering og analoge ventiler ,kan det bli "lotto trekning" på hvilke sløyfer som blir varme.

Termoshunt ventiler er i tilleg mye billigere.
Siste redigering: Saturday, January 2, 2016 2:52:24 AM av click1
   #5
 22     1
På et gulvvarmesystem ,har du en samlestokk med alle rørsløyfene fra gulvet. Tur og retur.

Alle samlestokk leverandører har egne systemer og egne ventiler.
Kan ikke se hvordan du skal få "kina" ventilene til å passe på denne ?

På dette bilde har du en samlestokk fra uponor.
De blå ventilene er termoshunt ventiler.
Disse ventilene sekvens styres åpne/lukke.
Du kan få ventilene fra rørleggeren, men styre disse via KNX utgang
Ventiler og utganger finnes i 24v og 230v.
Det finnes adaptere for å få ventilene til å passe på forskjellige samlestokker.

   #6
 352     1
Vi jobber med prosjekter og bolig med både rørleggere og elektrikere i samme bedrift. Har aldri vært borti å bruke analoge ventiler i gulvvarmeanlegg ut på sløyfer. På radiatorer har vi brukt knx aktuatorer for å regulere mengden varme ned. Vi har brukt fra function og Schneider. På gulvvarme samlestokker er det ofte motsatt gjenger og tror ikke disse passer direkte/eller at det finnes overgang. Tror også det er en fordel med av/på og pwm for å sikre lik temperatur i hele sløyfa:)
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 388     0
Jeg har alltid sett for meg at den Uponor romreguleringen som jeg har på mitt nåværende anlegg styrer ventilene "analogt".Sammen med en autobalansering-innstilling som jeg antok henger på en PID-regulator e.l. så virket det logisk. Jeg trodde at ventilene var motoriserte slik som den Gira-ventilen. Vanskelig å finne info om hva Uponor bruker så antagelsen var igjen at de bruker noe proprietært. PWM-ventiler er jo egentlig on-off ventiler som styres til å være f.eks 50% åpning ved å justere dutycycle på frekvensen til spenningen som blir påtrykt. At de "gir på" av og til høres jo akkurat ut som en regulator, om det er en PID eller annen type er ikke godt å si. Fint å høre at de fleste av disse ikke altfor dyre ventilene kan styres med KNX.

KE
   #8
 3,673     Hordaland     0
Hvilken frekvens styres en slik PWM styrt ventil med typisk, i knx verden kan man sette periodetiden, gjør man det også på Uponor sine system for eksempel? Det vil vel være forskjellige periodetider på en 50 meter lang sløyfe og en 130 meter lang sløyfe? Hvor raskt beveger vannet seg vanligvis i en on/off styrt sløyfe?

Er folk uten styring plaget med at gulvet er kaldt noen steder og varmt andre steder? Jeg har iallefall lagt tursløyfen min langs ytterveggene og forsøkt å mikse tur og retur på resten av sløyfen slik at temperaturforskjellen ikke blir så stor. I tilegg har jeg lagt ned gulvføler midt på sløyfen, får se om en stund hvordan jeg vil bruke den.
   #9
 1,749     Norge     0
Hei. Jeg mener dere er på feil spor. Skal du ha jevn gulvvarme så er det å øke sirkulasjonen. Og da går det mer strøm til sirkpumpa. Finnes ikke noe annet alternativ til dette. Og når ventilen stenger så vil hele gulvet kjøles ned likt.
Men vannbåren varme er jo til for å varme opp huset/rommet, så hva er problemet med at det skal være helt lik varme på gulvet?

Jeg måtte snu tur og retur da lengden på vv rørne tilsa det uten å skjøte(stua), da økte faktisk romtemp. Så det er ikke så lurt å bruke den varmeste helt ut mot yttervegger da gulvtempen ikke vil variere like mye som varmekabler.

Aktuator koster ca 160.- Danske

Bluesman
KE
   #10
 3,673     Hordaland     0
Hvilket spor tenker du på, noen i tråden mener at pwm styring er det beste, jeg holder en knapp på servoventiler.
Jeg kunne tenkt meg å justere temperaturen fra varmepumpen etter hvor mye ventilene står åpne slik at pumpen jobber mest økonomisk. Man ønsker jo lavest mulig turtemperatur men nok til å varme opp alle sløyfene.