(trådstarter)
   #71
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Her drar du saken ut av sammenheng.

Jeg viser til et villedende firmamavn som kan skaper en form for useriøsitet i mine øyne.

Det å linke firmanavn til kjente produkter er ikke uvanlig. Jeg synes det er useriøst. Ikke du. Du om det. Vi har har alle våre meninger. Så kan andre gjøre opp sine meninger.

Her er potensialet: En mann undersøker litt rundt drenering. Han har relativt lite teknisk innsikt. Fanger opp at XPS og EPS blir brukt som isolasjon mot grunnmur.

Så finner han et firma som heter "EPS DRENERING AS" Da dukker "EPS" opp og han tenker han traff blink og ringer selger. Jeg personlig synes det er et billig og useriøst salgstriks. Ikke alle synes det tydligvis, men som sagt, vi har alle våre meninger.




Å mene at folk feilaktig kjøper et system for uttørring av betongvegger fordi det har samme navn som en forkortelse for et isolasjonsmateriale er og blir søkt i mine øyne. Hvordan du kan få det til å bli bevisst villedende er for meg en gåte. Jeg går på ingen måte god for firmaet eller deres produkt. Jeg er helt enig i at skikkelig drenering er riktig måte å unngå problemet på. Dette produktet vil alltid bli en "reserveløsning". Mulig det til og med er en svært dårlig løsning. Det er ikke det som er poenget. De tilbyr et produkt med klare begrensninger. Det er til og med mye som taler for at det markedsføres på en usaklig måte. Poenget mitt er at jeg ikke har noen problemer med navnet, heller ikke med garantibetingelsene. Resten er en annen sak.

   #72
 3,412     Akershus     0
Leverandørene av elektroosmose hevder at systemene deres virker.  Noen hevder at de sender ut radiobølger, som Mikropol, og noen har ledninger som forbindes med vegger.  Bortsett fra de systemene som unngår bruk av "kunstig" energi som strøm, og bortsett fra  de "passive" systemene som leverandørene hevder fungerer basert på de naturlige potensialene i betongen, ser det ut til at alle andre har bokser som kobles til strømnettet og har lysende dioder.  Det er altså vanligvis strøm involvert. 

Det hadde vært kjempeinteressant å få se eller høre litt om hvordan strømmene og/eller effektene fordeler seg.  Alle de pene prinsipptegningene som viser søte små kationer som river med seg masse vann på sin ferd akkurat i riktig retning (selv om polariteten skifter...) indikerer jo at det må gå en strøm - kationer i bevegelse er elektrisk strøm.  Men det er ikke like enkelt å vite hvor stor strøm som må til i forhold til alle de andre tingene som skjer i en mur.  Det er mengder av ulike krefter og effekter som kan få vannmolekyler til å bevege seg eller holde seg i ro i en mur. 

Det skrives gang på gang at systemene forbruker omtrent 5 watt brutto. 

Litt av dette går åpenbart med til å omforme vekselstrøm - jeg har aldri hørt om en strømforsyning som har har tap på eksakt 0. 

Så har vi displayet som EPS-System nevnte, der det vises tall som vi ikke har fått vite betydningen eller meningen med; kretsene for å generere og vise disse meningsløse tallene må få strøm fra et sted. 

Så har vi jordingsmotstanden: I Montørhåndboka viser tabell 3.1b noen omtrentlige jordingresistanser.  Hvis man har 100 meter jordingkabel liggende i ei myr kan man komme under en ohm, mens for mer realistiske tilfeller kommer man fort opp i noen titalls eller hundretalls ohm; i noen tilfeller også over 1000. Montørhåndboka skriver blant annet "For TN-system er det vanskelig å angi et bestemt krav, men er den under 100 ohm kan den normalt betraktes som "god"" (TN-system brukes noen steder på Sørvestlandet).  Skal man få noe strøm gjennom muren må strømmen også gjennom jordingsmotstanden; jo større jordingsmotstanden er jo større vil spenningen over jordingsmotstanden være og jo større effekt vil forsvinne her. 

Så har vi armering og strøm som forsvinner ut bakveien der. 

Og så har vi elektrolyse: Noe av effekten vil gå med til å spalte vann i hydrogen og oksygen. 

Og så har vi vanlig ledning i de faste stoffene i betongen; denne delen av strømmen vil jo selvsagt ikke føre til noen elektroosmose; her får vi i stedet ohmsk motstand som vil varme opp betongen en mikroskopisk brøkdel av en grad. 

Så det er veldig mange steder strømmen kan bli "borte" på veien, og det er jo veldig lite strøm og spenning man starter med... 

Pluss at hvis det er jordspyd eller jordplate på den ene siden huset så vil jo mesteparten av strømmen gå gjennom veggen som er nærmest jordspydet/jordplaten; de andre veggene vil få veldig mye mindre strøm.  Mye mindre enn en liten andel av veldig lite, det er ikke så mye...  Hvor mye opptørkingseffekt gir det, tro... ?

Og så skal vi ikke glemme at polariteten på systemet veksles hele tiden så ikke elektrodene skal korrodere bort: Mye av effekten vil altså gå med til å få vannet til å danse fram og tilbake (Forutsatt da at det går an å få vannet til å bevege seg i det hele tatt...).

(Vil en stor strøm gjennom jordingen kunne utløse en jordfeilbryter tro?  Kanskje det er litt på grunn av jordfeilbrytere man holder seg til knøttsmå strømmer?)

Det var en her som rapporterte å ha sett en monter hos SINTEF som viste prinsippet.  Grunnen til at den står i monter er vel at elektroosmose i betong ifølge faglitteraturen krever høye spenninger, og da er jo berøringsfare et tema...  Og står den i monter, er vel ikke betongbiten der særlig stor i forhold til et hus...  Det er en enorm forskjell mellom en betongbit med høye spenninger i et monter og et virkelig hus med store antall potensielle grunner til at det ikke skal virke. 

De som hevder at elektroosmose fungerer i virkelige tilfeller - utenfor et glassmonter og med en skikkelig mur - burde greie å vise ihvertfall ETT tilfelle hvor noen har greid å påvise sammenhengen mellom strøm og vanntransport, inkludert måling av hvor mye strøm/effekt som "blir borte på veien" og hvor mye strøm som faktisk flytter vann.  Dette burde sjekkes mot teorien.  Når det har vært svindlet så mye på dette feltet i 50 år må jo NOEN ha tenkt på å sjekke på en skikkelig måte hvordan sammenhengen mellom strøm og vanntransport er?  Første steg er å finne ut hvor mye effekt som faktisk blir tilgjengelig for å bedrive elektroosmose.  Alt jeg har funnet av skikkelig faglitteratur sier enkelt at dette går ikke i praksis med de spenningene man bruker...

Så: Hvordan fordeler strømmen seg?  Finnes det NOEN seriøs faglitteratur som måler og vurderer en konkret, målt sammenheng mellom strøm og vanntransport i en ekte mur og indikerer at leverandørenes påstander slik vi ser på diverse nettsteder med utrolige historier kan tenkes å være sanne?
Signatur
   #73
 7,685     Bærum     0
Elektroosmose er et kjent fysisk fenomen. Om det fungerer til å tørke kjellermurer er en annen ting. Det er helt greit å kritisere det som selges. Det er også helt greit å avkreve leverandørene dokumentasjon og testresultater. Imidlertid burde det være nok å ta av til at man ikke drar inn usaklige ting. Det beskrives at det benytes lave spenninger. Da antar jeg det er en transformator i «boksen» som gir galvanisk skile. Da faller vel problemet med jordfeilbryter bort. Poenget er at man får angripe det som er kritikkverdig  og ikke dra inn ting som ikke er problematisk.
   #74
 3,412     Akershus     0

Elektroosmose er et kjent fysisk fenomen. Om det fungerer til å tørke kjellermurer er en annen ting. Det er helt greit å kritisere det som selges. Det er også helt greit å avkreve leverandørene dokumentasjon og testresultater. Imidlertid burde det være nok å ta av til at man ikke drar inn usaklige ting. Det beskrives at det benytes lave spenninger. Da antar jeg det er en transformator i «boksen» som gir galvanisk skile. Da faller vel problemet med jordfeilbryter bort. Poenget er at man får angripe det som er kritikkverdig  og ikke dra inn ting som ikke er problematisk.

Ja, jeg vet ikke om temaet med jordfeilbryter er et virkelig problem, derfor nevnte jeg dette bare som et spørsmål, i parentes.  Du har vel rett.

Det jeg overså ved denne detaljen er vel at jordfeilbrytere ikke sjekker jord; de sjekker forskjell i strøm mellom faselederne.  Så jordfeilbryteren bryr seg ikke om at det går en strøm gjennom jordforbindelsen, siden EPS vanligvis bruker jordforbindelsen i huset som den andre elektroden sin. 
Signatur
   #75
 3,955     0



Bare sånn for undringens skyld. Jeg har en kjeller hvor jeg måler rødt på måleren min når jeg måler på betongen. Det er et hus fra 1950 som er mørkegrå nederst på ytterveggene i kjellern. Hvordan finner EPS ut at systemet deres passer hos meg? Hvilke fuktverdier må det være før dette fungerer og hvor tørt klarer dere  få det?


De fleste fuktmålere er kalibrert for treverk, og lyser/piper rødt når den måler verdier over 18-20%.

Kontakt oss gjerne på telefon eller epost for nærmere info.


La oss si helt hypotetisk at jeg har litt over snittet kunnskap om fukt og fuktproblematikk.
Jeg lurer fortsatt på hvor fuktig det skal være før dere installerer EPS og hvor tørt klarer dere få det?