#21
 9,677     Kysten     0
Veggen vil selvsagt varmes men på andre siden av muren vil det være kaldt. Spørsmålet er hvor i muren du får kondenspunktet

   #22
 9,677     Kysten     0
Det er ikke sikkert du senker rf i luften om du varmer opp. Det kommer an på om luften får mulighet til å absorbere mer fukt noe steds fra. Om det skjer vil fukt problemet med muren øke.
   #23
 541     oslo     0

Hadde akkurat det samme i vår kjeller som er en mur kjeller (hus fra ca. 1900), før vi drenerte var det masse av akkurat det du viser bilde av, det forsvant av seg selv ett par uker etter vi drenerte.. vet ikke hva det var


Merkelig... Hos meg skjedde det stikk motsatte. Fuktige kjellervegger da vi flyttet inn i huset (1924), men la ikke merke til saltutslag. Drenerte og isolerte med 2 x 5 cm. styrofoam utvendig, knotteplast og fylte pukk i minst to meters bredde rundt hele huset.

Virker nå veldig tørt og fint, men har fått saltutslag ca. likt TS. Har dog ikke forsøkt å fjerne dette da kjeller ennå ikke er pusset opp/tatt i bruk. Håper/tror dette er et tegn på at veggene nå er tørket skikkelig opp og at saltutslag ikke kommer tilbake senere dersom jeg fjerner dette nå.

Noen som sitter med lignende erfaringer eller har tanker rundt mine "forhåpninger"?
   #24
 9,677     Kysten     0
10 CM styrofoam på utsiden av veggen. da er du trygg på at veggen tørker utover når den varmes opp.
   #25
 541     oslo     0

10 CM styrofoam på utsiden av veggen. da er du trygg på at veggen tørker utover når den varmes opp.


Tok ikke den helt.  ??? Kan du forklare nærmere. Trenger visst teskjeer her.  :-\

Er det naturlig at det oppstår saltutslag på innsiden, dersom veggen tørker utover ? Forrige eier brukte bad i kjeller noe jeg aldri har gjort da nytt bad er etablert i 2. etg. Også denne veggen (i kjeller), altså nærmeste innervegg som er paralell med yttervegg, har fått kraftig saltutslag.

Kan forresten nevne at en "ekspert" ansatt i Glava fortalte at jeg nå har fått nullpunktet på yttersiden av kjellerveggen, etter å ha isolert med 2 x styrofoam. Ett lag ville gitt nullpunkt midt i veggen (40 cm betong/stein) etter hva jeg erindrer.
   #26
 3     Stathelle     0
Hei,
vi hadde noe lignenede i vår kjeller fra 1951 som var saltutslag.  Vi valgte å grave opp på utsiden av muren, la på grunnmursplast og fylte inntil med pukk.  Taknedløp ledet vi ut fra muren.  Vi lot muren tørke ut, hakket løs det som var løst/saltutslagskadet på innsiden, pusset disse partiene og malte med vannbasert grunnmursmaling.
Et par år etter er muren kjempefin.  Satte bort gravingen/tilbakefyllingen, men gjorde resten selv.  Det var ikke så mye jobb.  Gravingen koster en del, men det er absolutt å anbefale å ta denne kostnaden.
Pass på at det ikke ledes vann fra taknedløp inn mot muren.
  (trådstarter)
   #27
 268     Nesodden     0
Ja nå er vi i faresonen for å få to tråder i en her, men skitt la gå. :)

Jeg testet i alle fall løseligheten på "hårene" og de løste seg på et sekund i nykokt vann.
Kan ikke tenke meg at mugg / mycel tråder ville gjøre det helt på den måten.
Definitivt saltutslag altså.

Når det gjelder kondens og saltutslag så begyner jeg nå å tenke at det kanskje må ses på som en slags motsatser av hverandre. Ved kondens beveger fuktighet seg fra luften og inn i veggen, mens ved saltutslag er det motsatt. Spørsmålet blir da hvilke forhold som skal til for å bringe disse to kreftene i likevekt...

Eller er det kanskje slik at man uvergelig får kondens om vinteren og saltutslag om sommeren?
Hvis det stemmer så skulle det bety at i mitt tilfelle hvor hele muren er over bakkeplan så burde en ganske difusjonstett maling faktisk kunne virke. Helst da påført på sensommeren etter at muren har tørket maksimalt ut. Hvis det ikke tilføres for mye fukt kapilært opp fra grunnen, så burde den kunne bli sittende...

Hm.. å presse kondens punktet innover i veggen med et varmere inneklima er vel ikke nødvendighvis et problem hvis veggen klarer å ta unna fukten. Det motsatte blir i alle fall å presse fordampingspunktet og dermed saltutslaget inn i veggen. Hvis ikke saltet sprenger betongen eller pussen på noe vis, så løser jo det det umiddelbare problemet...

På lengere sikt verserer det planer om å isolere hele muren utvendig, men i denne omgang må vi bare gjøre det beste ut av det.
Signatur

   #28
 9,677     Kysten     0
Ggre: Nei det skal ikke gi saltutslag. Jeg tror du har fått en god løsning. "eksperten" kaller det nullpunkt, men det er mer riktig å kalle det duggpunkt. Duggpunkt vil endre seg med temperatur og rf i luften.

Det saltutslaget du nå har er nok rester fra gammel morro i muren.
   #29
 9,677     Kysten     0
Du kan nok være inne på noe når det gjelder årstider. Om sommeren vil det på en sånn mur under bakkenivå gå diffusjonsgang utenfra og inn, på vinteren vil kreftene virke motsatt.
   #30
 541     oslo     0

Ja nå er vi i faresonen for å få to tråder i en her, men skitt la gå. :)


Beklager Alias_Knagg. Tenkte selv senere over "kuppforsøket", men da var det allerede for sent og innlegg postet.


Tror definitivt du ikke bør prøve deg med difftett maling, da i allefall jeg er overbevist om at den med tiden vil flasse. Muren vil puste uansett hva du påfører den, som igjen vil føre til flassing.

Takk Bb for svar forresten...