#32
 4,110     Akershus (Follo)     0
Det er som de bildene skulle vært fra min egen kjeller. Gammel mur (1950) med Tresonit plater utenpå.

Og "pelsen" finner jeg også igjen her. Men ikke på steder der utluftingen er god. Så det er nok det som skal til: diffusjonsåpen maling og god lufting. Og ikke sett skap e.l. helt inntil veggen. Her er dreneringen OK, men ingen isolasjon ute og tilbakefylling med dårlig drenerende masser. Så fukten kryper nok nedover muren på utsiden før den finner veien til rørene. Og da vil noe av den finne veien gjennom veggen selv om det ikke er sprekker i den.

Dengang var vel også betongkvaliteten ganske varierende og gjerne med noe kalk i. Så ble jeg ialfall fortalt av min far som i sin tid støpte veggen. Denne kalken kan jo også være noe av forklaringen.

Signatur
   #33
 1,617     Rogaland     1
Min ide med diffusjons åpen maling var at om den kan slippe fukt ut gjennom yttervegger, så hvorfor ikke andre veien også?
Malingen flasser jo ikke på utsiden av murveggen når fukt fordamper utover. Vel, den skal iallefall ikke gjøre det i følge produsentene.
Hva skjer om man flislegger veggen i et slikt kjellerrom tro? Ramler flisene av veggen, eller fortsetter fukten gjennom flisa og ut i rommet?
  (trådstarter)
   #35
 268     Nesodden     0

Det er som de bildene skulle vært fra min egen kjeller. Gammel mur (1950) med Tresonit plater utenpå.

Og "pelsen" finner jeg også igjen her. Men ikke på steder der utluftingen er god.


Ah! Endelig et skikkelig navn på moroa. Tresonit - lyder ikke så bra på engelsk :)
Treullsementplater gir også litt google treff.
"Angripes ikke av mugg, sopp og råte (alkalisk)" - greit å vite.

Bedre lufting kan slik jeg skjønner det presse kondens/fordampings-punktet aka. duggpunktet innover i veggen, så det stemmer med den modellen jeg har i hodet nå :)
Det stemmer godt med at den verste pelsen var bak noen materialer som stod lent opp mot veggen.
( det stemmer dessverre også med at fukten kommer fra grunnen under )
Signatur
  (trådstarter)
   #36
 268     Nesodden     0

Tror definitivt du ikke bør prøve deg med difftett maling, da i allefall jeg er overbevist om at den med tiden vil flasse. Muren vil puste uansett hva du påfører den, som igjen vil føre til flassing.


Har heller ikke tro på maling


Min ide med diffusjons åpen maling var at om den kan slippe fukt ut gjennom yttervegger, så hvorfor ikke andre veien også?



Hvis jeg viste at muren min fikk tilført mye fukt enten kapillært fra grunnen, eller fra jordmasser utenfor, så ville jeg ikke tenke på maling.
Hvis fukten derimot stammer fra inneluften, kondensert i veggen over tid, så burde en relativt difftett maling kunne virke. Da snakker jeg ikke smøremembran, men bare en ganske normal maling som hindrer mye ny fukt i å trenge inn i muren i løpet av vinteren. Hos meg er muren faktisk bare pusset (rappet?) utvendig, så jeg regner med at uttørkingen den veien er god, bare luften og temperaturen tillater det.

Hvis malingen innvendig først begynner og flasse, så vil muren absorbere mer fukt presis der, og man har en ond sirkel gående. Det ville ikke være uforenelig med hvordan utbredelsen av fenomenet ser ut på min vegg. (  men kapillær fukt fra grunnen ville vel også gi omtrent samme utbredelse dessverre )
Signatur
  (trådstarter)
   #37
 268     Nesodden     0


Hey'di Spesial skal gjøre underverker mot fukt innvendig på mur.


Her er løsningen:
http://www.heydi.no/produkt.asp?VdaID=12

Tja.
Et centimeter eller så med glassfiberarmert epoxy, eller sveisede stålplater hadde nok også løst problemet, men, med mindre griseri ;)

Forøvrig blir vel finishen også noe rustikk for et oppholdsrom:

Det frarådes å male overflater som er behandlet med Hey'di Spesial.
Signatur

J-R
   #38
 144     0
Ny drenering på et gammelt hus vil ikke nødvendigvis løse alle fuktproblemer i kjellere. Ofte står kjellerveggene plantet i fuktig leire uten noen form for dampsperre under. Det kappilære oppsuget i veggen fortsetter da selv om det graves ny drenering(Selverfart...)

Jeg endte opp med å bygge en "rom-i-rommet" løsning der en avfukter fra Acetec står og ventilerer hulrommet mellom ytter/innervegg ved behov.

Valgte å gjøre dette for å være på den sikre siden. Dette til tross for at det var gravet ny drenering
Saltutslag, mugg, eller noe enda verre? - Kjeller.jpg - J-R
   #39
 9,677     Kysten     1
maling kan du se bort fra. Om du varmer opp inne vil det kondensere mot en kald flate (muren), ingen maling i verden kan forhindre det. Om du får fukt opp fra grunnen må du pigge opp, legge iso og dampsperre. Evt kan du bruke en knotteplast oppå støpen og tette alle skjøter. Du fører et rør gjennom knotteplasten og fører det ut med vifte i røret. Da stopper du ikke fukten å komme opp fra grunnen men du fører den ut. Fukten gjør ingen skade så lenge den ikke blir tilført noe organisk materiale.
  (trådstarter)
   #40
 268     Nesodden     0

maling kan du se bort fra. Om du varmer opp inne vil det kondensere mot en kald flate (muren), ingen maling i verden kan forhindre det.


Tja. Jeg tror ikke det er grunnlag for å være så kategorisk.

Veggen er jo malt i dag, og det er bare smale soner ned mot gulvet at saltutslag har oppstått.
Det finnes også "muntlige kilder" som hevder at dette ikke har vert et problem før...

Det indikerer for meg at fuktbevegelsene ikke er langt unna et nivå hvor riktig maling ville holde.

Tresonitt platene isolerer jo også litt, så jeg tror ikke man uten videre kan si at veggen alltid vil være 100% kald. Ved ettertanke har jeg jo selv bodd i flere leiligheter i Oslo, i typiske 1890 gårder, hvor muren ikke var isolert i det hele tatt. Det var ikke noe kondensproblem på ytterveggen om vinteren av den grunn.

Med litt flaks tipper jeg at normal innetemperatur vil holde duggpunktet inne i veggen gjennom hele vinteren. Hvis en passelig diffusjonstett maling hindrer den fuktige inneluften i å trenge ut til der duggpunktet ligger, så blir kondensen ubetydelig.
Så er det bare å håpe ikke malingen flasser av pga kapillær fukt, og spolerer denne situasjonen.
Signatur