#11
 10,486     Akershus     0
Sikkerheten er altså i orden, banken er tydeligvis redd for at dere ikke skal få betalt lånet.

Husk at bankene er underlagt en del regler rundt uleie, så det er ikke sikkert de er vrange.

Hvis saksbehandler i banken tar seg litt tid, bør vedkommende kunne regne litt utenfor boksen, og se hva dere betjener av utgifter i dag.

Har dere noen som kan være kausjonist?



Er det i slike tilfeller mulig å ta et "vanlig" lån med sikkerhet i tomta, som jo allerede er der, og et byggelån på resten? Da er det kanskje bedre rente å få?
Signatur

   #12
 55     Oslo     0
Bankene er underlagt regler fra Finanstilsynet.
Tror ikke bankene har noe imot å låne ut mer enn maksimum 85% av sikkerhetsgrunnlaget, men de får rett og slett ikke lov.

Tidligere har det vært mulig å ha topplån i kommunen fra 85% og opptil 100%, men nå har flere og flere banker rettet seg etter Finanstilsynets ANBEFALINGER om å ikke godta det.

Selvom bankene bør holde gjeldsgraden innenfor 3-3,5 x inntekt, kan banken gjøre egne vurderinger som tilsier at kunden kan tåle det. I slike tilfeller er bankene pålagt å fraråde kundene om å oppta tilbudt lån.

Jeg vet at mindre banker benytter seg hyppigere av denne frarådningen.

Argumenterer du for at du er student og på sikt vil øke inntektsnivået betraktelig, så kan riktig person i banken hjelpe deg.

Løsningen da kan f.eks være:
La oss forutsette at du har 3 år igjen av utdannelsen. Du vil gå opp noen hundretusener etter endt studie.
Foreslå for banken at du tar de første årene mens du er student avdragsfritt (lave låneutgifter i studieperioden), og at du først betaler avdrag når du kommer i jobb og betjeningsevnen din er på plass.

Tidligere nevnte jeg at du må tåle en renteøkning på 5% for i det hele tatt å få lånet.
Tilby deg å ta fastrentelån i f.eks 10 år, dette fjerner likviditetsrisikoen!

Hadde du møtt en bankmann som virkelig ville hjelpe deg og som var løsningsorientert, ville dette mest sannsynlig være løsningen.

For deg som er ferdigutdannet om noen år, er det jo massevis av inntektspotensiale på kort sikt.
Dette kan banken hensynta i sin forsvarlighetsvurdering.

Banken tjener jo godt på avdragsfrihet, så det ville vært en "vinn-vinn-situasjon"  Wink
  (trådstarter)
   #13
 76     0
Fortalte alt dette til mannen i DnB men han sa vi ikke ville fått noe lån uansett mens jeg er student ..
og Når vi evt søker om lån så har jeg kun 1 ÅR igjen bare på studie , så vil altså være ferdig som student når huset er ferdig .
Mamma og stefar ville stå som kausjonister ( selvom vi mener vi egentlig ikke trenger det )
men DNB mannen mente vi ikke fikk det ...
men hører jo nå at jeg absolutt burde sjekke ut andre banker .
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 76     0
Begynner 2 året på studie nå til høsten . Våren 2013 vil vi begynne bygge og vil søke om lån . Da har jeg kun 1 år igjen med studie og vil GARANTERT få jobb etter studiet .
Signatur
   #15
 55     Oslo     0


DNB "gidder" ikke å bruke masse tid på å finne praktiske løsninger for deg. Det er en stor bank som ikke trenger å blande seg borti litt utfordrende saker.

Prøv en mindre lokal bank, legg fram en plan og vis at du har kontroll.
Dette liker bankene!
   #17
 55     Oslo     0


Banken tjener jo godt på avdragsfrihet, så det ville vært en "vinn-vinn-situasjon"  ;)


Så billige som boliglån er i Norge for tiden er dette en sannhet med store modifikasjoner.


Det stemmer det, Rolfy, men bankene har unnlatt å sette ned renten de siste gangene Norges Bank har satt ned renten.
Dette gir dem noe bedre marginer enn de hadde for noen rentemøter siden.

Ved å innvilge avdragsfrihet, så vil lånebeløpet være like stort etter avdragsfrihetsperioden, og da er renten høyst sannsynlig på et høyere nivå enn dagens.

Men det stemmer det, at bankene ikke tjener rått på lån lenger.

For å oppnå den beste renten krever banken såkalt totalkundeforhold. Dette  kan jo generere mye inntekter for banken, da all sparing og dagligbank går gjennom banken. Sparing/funding tjener banken rått på!

Så totalen blir nok veldig bra for banken uansett  Wink

   #18
 1,519     Oslo     0

men hører jo nå at jeg absolutt burde sjekke ut andre banker .


Det er alltid en god idé.

Jeg tipper sannsynligheten din for suksess er størst i en lokalbank.

Problemet ditt/deres er også delvis at dere skal bygge - dvs at dere ikke vet hvor mye boligen kommer til å koste og det er ganske gode muligheter for at budsjettet sprekker ett eller flere steder. Dette er selvsagt ikke ukjent for banker, men jeg aner ikke noe om hvordan eller om de tar hensyn til det. Om dere har skviset sitroen skikkelig og så ryker på en eller annen smell kan dere komme i den situasjon at dere rett og slett ikke har mer låneevne igjen.

  (trådstarter)
   #19
 76     0
Jeg har hverftfall fått litt opitimisme igjen : )
skal regne på alt og snakke med forskjellige folk om priser på ting , lage budsjett + skrive opp alt før vi skal til banken og søke om byggelån våren 2013 .
Jeg har fått troen på at dette går nå , skal gå til en lokalbank evt fler . Tusen takk for alle svar jeg har fått .
Ga meg litt info , tips og gode råd ! <3
Signatur
   #20
 10,486     Akershus     0
For 10 år siden, var jeg 23 år, hadde 23.000 brutto, ett barn, og kjøpte hus alene til 800.000. Det var ingen selvfølge at jeg skulle få lån til alt sammen, men det ordnet seg. Løsningen ble at mamma var kausjonist, og også stilte med noe sikkerhet i egen bolig. 4 år etter løste jeg ut den ekstra sikkerheten, og kausjonistansvaret.

Jeg ble veldig godt tatt i mot hos Lillestrømbanken, som er en del av Terra-gruppen. At de kuttet bilforsikringen min til "bare" ca. 10.000 hjalp også godt. (De fleste andre ville ikke en gang ha meg som kunde, der jeg kom med en bil med 2,8-liters motor og turbo, når jeg var under 25 år. Bilen var forøvrig en Nissan Patrol med svimlende 116 hk, 0-100 på ei uke, og toppfart på 145 km/t Smile )

Da jeg var 28, fikk jeg plutselig tilbake 5000,- fordi jeg var under 25 år da jeg tegnet bilforsikring første gang, og hadde kjørt skadefritt i 5 år. Det var mer enn bilforsikringen kostet det året.

Nå, 10 år etter, er jeg fortsatt kunde hos samme bank, og har samme saksbehandler. Jeg kunne noke fått noe lavere rente andre steder, men det kan i grunn være det samme. Lånet er nesten nedbetalt, forsikringen er fortsatt av det gunstigste jeg kan få, og det er veldig praktisk å ha én mann å forholde meg til, som svarer og ordner på alt jeg har av spørsmål rundt bank/forsikring. Jeg har også et lite firma, med forsikring av firmaet, en tilhenger, en minidumper og en minigraver. Andre jeg har vært i kontakt med greide å slå av ca. 3% på bilforsikringen, men kunne da ikke ta med firmaforsikringene samtidig.

Det er mulig terra-navnet er blitt litt forsøplet etter kommunene som var litt uheldige med sparingen sin, men min erfaring er kun god.
Signatur