2,635
21
8
Hva om det brenner etter tilsyn?
118
0
Jeg har noen kjenninger som har gjort en del elektrisk selv i huset, men da åpne installasjoner. Så har de fått tilsyn, og når de har blitt spurt, så har de sagt at de har lagt det selv, og det har blitt godkjent av tilsynet.
Hva om det da brenner? Hvordan stiller forsikringen seg da?
Elektrikkerprisene har jo blitt klin kokkos, man kan gå på Clas Ohlsson å kjøpe de samme ElKo komponentene til 1/3 av prisen, og selv om timeprisen ikke er så ille, så får dem jammen meg timene til å gå, selv på de enkleste jobber. Så jeg skjønner at veldig mange gjør mye selv altså..
Hva om det da brenner? Hvordan stiller forsikringen seg da?
Elektrikkerprisene har jo blitt klin kokkos, man kan gå på Clas Ohlsson å kjøpe de samme ElKo komponentene til 1/3 av prisen, og selv om timeprisen ikke er så ille, så får dem jammen meg timene til å gå, selv på de enkleste jobber. Så jeg skjønner at veldig mange gjør mye selv altså..
Så er det jo selvfølgelig slik at mange likevel gjør ting de ikke har lov til på egen hånd.
Noen gjør minst like god jobb som elektrikeren, noen aner ikke hva de driver med, inkludert enkelte elektrikere.
Regress vil generelt kunne kreves dersom det er klar årsakssammenheng mellom det ulovlige elektriske arbeid man har gjort selv, og brannen.
Med andre ord, har man gjort jobben riktig, med riktige kvalitetskomponenter, bør man ikke ha noe å frykte, ettersom det ikke burde ta fyr.
Brenner huset likevel ned av andre grunner, er det elektriske arbeidet irrelevant i forhold til forsikringen.
Jeg skjønner på en måte at det er så strengt, for gud bedre det finns folk der ute som ikke aner hva dem driver med. På en annen side, å legge opp fire stikk i et rom er nesten umulig å gjøre feil ..
Dersom forsikringsselskapet derimot kan bevise årsakssammenheng mellom arbeidet man har gjort, og brannen, altså at brannen oppsto i koblinger man som privatperson har gjort, men ikke hadde lov til å gjøre, så er el-kontrollen helt irrelevant.
Det er en årsakssammenheng mellom uaktsomhet fra huseier og skaden som oppstår grunnet slik uaktsomhet, som normalt vil utløse et regresskrav.
Dersom brannen oppsto på grunn av produksjonsfeil, så vil det være naturlig å rette regresskravet mot produsenten, som igjen avgjør om produktet er riktig montert osv.
Dette er uansett veldig spesifikke scenarioer, og årsakssammenheng er generelt vanskelig å bevise fra selskapets side, som tross alt har bevisbyrden, selv om det ikke alltid virker slik.
Ved en brann i det elektriske anlegget, hvor huseier har gjort en del arbeid selv, så skal det jo først og fremst være såpass igjen av det elektriske anlegget at det kan inspiseres, samt at det generelt sett også må være så dårlig utført at selskapets ekspertise enkelt kan se at det ikke er fagmessig utført, og at brannen oppsto grunnet det dårlige arbeidet.
Så kommer jo spørsmålet om hvorvidt det er nåværende forsikringstaker som har vært uaktsom, eller om det har vært slik, og der kan selvfølgelig en el-kontroll brukes for alt det er verdt, i og med at huseier kan hevde seg være uvitende om feil i det elektriske anlegget ettersom el-kontrollen ikke fant slike feil.
Det kan med andre ord variere mye mellom hva som anses som uaktsomhet, hva som oppdages i ettertid etter en brann, hva selskapet velger å foreta seg osv.
Uansett vil det nok i mange tilfeller ende i rettssystemet dersom selskapet krever regress, og huseier er uenig, og hvem som vinner noe slikt, er helt umulig å svare på.
Til syvende og sist sitter man jo uansett igjen med et nedbrent hus, og vet man ikke hva man driver med, er det helt sikkert best å ringe en elektriker?
Mange vet jo for eksempel ikke elementære ting, slik som at man ikke kan legge opp nye jordete stikk i et rom, uten å også oppgradere de gamle ujordete stikkene i det samme rommet til jord osv.
Veiledningen til FEK §6 4 og 5.ledd beskriver hva en ufaglært kan utføre.
DLE tror jeg ikke har mandat til å skrive en mangel på samsvar iht FEL §12. Dette betyr ikke at når DLE forlater "åstedet" og funnet alt iorden så er alt iorden.
DLE har som hovedfokus på FEL §10 m.m
Skulle det skje noe så er det eier av anlegget iht FEL §9 som er ansvarlig. Er det grovt uaktsomt så kan bøter / fengsel ilegges etter El tilsynsloven §13.
Slår man en spiker i skrusikringen fordi at den "ryker" hele tiden så kan straffeloven komme til anvendelse.
Stort sett går ting bra.. skal bare..Jeg har vært 20år i faget og sett mye rart og skremmende. Å legge opp noen ekstra stikk selv, går som regel bra.. Men jeg ber dere innstendig om å ikke undervurdere farene dette kan medføre.
Det må da bli trøbbel ved en evnt forsikringssak hvis tilsynet har godkjent, men samsvarserklæring mangler?
En Elektrikker kan selv stå ansvarlig i egen bolig så lenge han oppfyller kravene i FEK.
Mulig det blir en sak mellom forsikringsselskapet og produsenten, da, uten at jeg vet (eller vil finne ut).
Loven er krystallklar. Du har ikke lov til å røre den faste installasjonen. Gjør du det, bryter du loven. Noen ganger føles det greit å bryte loven (jeg går ofte på rød mann når det er tomme gater) (99% av bilistene i Norge driter i å blinke ut av en rundkjøring, selv om det står i loven at man skal) (jeg er blant de 1% som gjør det, for the record